Heroji 2011.



GASITELJI IZ SISKA

Katastrofa

Zaposlenici INA-e zatvorili su dovod goriva, a zatim se više od 160 vatrogasaca u 60 vatrogasnih vozila borilo sa iznimno visokim temperaturama, plamenom i gustim dimom više od tri sata

OPŠIRNIJE

Zbog požara u sisačkoj rafineriji mnogi su se ukopali od straha. Stanovnike u okolici pogona su evakuirali, a drugi su s nestrpljenjem očekivali vijesti o gašenju. Naime, širenje požara izazvalo bi neviđenu katastrofu. Toga su bili svjesni i zaposlenici rafinerije, Krešimir Periček (49) i Zlatko Šimović (53). U vatrootpornim odijelima ušli su u plamen i zatvorili ventile spremnika. Vrućina je bila strašna, vatra je savijala željezne stupove, a posebno otpornoj obući topila su se gumena gazišta. Taj ulazak u vatru za njih je mogao biti koban.

- Dobro poznajem Rafineriju, a pogotovu taj dio i znao sam što moram učiniti. Nije me bilo strah, više sam se bojao moguće katastrofe - kaže Krešimir Periček.

- Iskreno govoreći, mene je bilo strah, ali išao sam. Nisam mogao dopustiti da Krešo ide sam. Vatrogasci su dodatno štrcali po nama da nam olakšaju boravak u paklenoj vrućini - prepričao je Zlatko Šimović.

Među vatrogascima je Branko Tišljar iz DVD-a Stružec. On je sa više od 160 kolega gasio plamen. Kaže kako je sa svojim kolegama iz postrojbe među prvima koji su stigli počeo organizirano gasiti vatru.

- Junaci tog dana, kao i uvijek za požara, bili su svi vatrogasci. Taj je požar bio velik i zahtjevan i prijetio je katastrofom. Siščani i ne slute koliki su bili razmjeri opasnosti požara u neposrednoj blizini spremnika u kojem su bile tisuće litara benzina - zaključio je.

JUNACI SU SVI GASITELJI KOJI SU SUDJELOVALI

Stravičan požar u rafineriji prouzročile su benzinske pare. U doticaju s parnim grijačima zapalile su se na putu prema pumpnoj stanici za pretakanje benzina, zaključili su stručnjaci na kraju opsežne istrage.