Heroji 2011.



ZDENKO HUSNJAK

Kobni alkohol

Petero mladih vraćalo se iz izlaska. Vozio ih je pijani vozač i uletio u zavoj sa 150 km na sat. Sudarili su se sa Zdenkom. Da nije bio priseban i hrabar, neki od njih poginuli bi u gorućem automobilu

OPŠIRNIJE

Ne znam kako da vam zahvalim za ono što ste učinili za moju kćer, potreseno je govorila Željka Lužajić iz Suhopolja. Njezina kći Dragana (17) s vidljivim ožiljcima na licu, očiju punih suza, gledala je u Zdenka Husnjaka (43). On je bio njen spasitelj u noći 8. svibnja. Tada je bila u automobilu sa svojih četvero prijatelja. U 1 sat vraćali su se iz izlaska i vozio ih je pijani 21-godišnjak. Uletjeli su u zavoj sa 150 km na sat.

- Njegova svjetla su se odjedanput našla na mojoj strani ceste. Sudarili smo se izravno. Prevrnuo je moj terenac i izletjeli su zračni jastuci, od kojih sam izgubio svijest. Kad sam došao k sebi, pogledao sam kako su mi prijatelji. Obojica su bila nepomična. Jedva sam se izvukao iz auta - prisjeća se stravične noći Zdenko Husnjak. Na cesti oko njega ležala su trojica ozlijeđenih mladića. Svi su bili vrlo mladi, gotovo djeca.

Njihov auto bio je sav u plamenu. Iz njega se pokušavala izvući djevojka. Uspjela je otkopčati pojas i izletjeti, no na stražnjem sjedalu sjedila je još jedna.

- Nije se micala. Glava joj je visjela preko prozora. Bila je sva krvava, teško ozlijeđene čeljusti. Nisam znao je li mrtva ili živa. Shvatio sam da će izgorjeti za 20 sekundi ako je ne izvadim iz auta. Tek što sam je izvukao, njihov auto je eksplodirao - prisjeća se Husnjak. Djevojka koju je spasio bila je Dragana. Spasio je i svoje prijatelje. Obojica su bila teško ozlijeđena, ali i njih je Zdenko uspio izvući.

I SAM OZLIJEĐEN SPAŠAVAO JE DRUGE NA CESTI

Meni je život spasio sigurnosni pojas i zračni jastuk. Unatoč tome, ipak sam ozlijedio vratnu kralježnicu. Imao sam ozljede glave i potres mozga, prepričava Zdenko nesreću. Otac je četiri sina.