Heroji 2011.



MATEA PRANJEŠ I KRISTIAN MIJOČ

U zadnjoj sekundi

Hodajući po pruzi bračni par nije primijetio da prema njima juri vlak. Starac se sapleo i pao na prugu. Kristian i Matea pogledali su se i skočili prema njima te ih oboje izvukli na sigurno

OPŠIRNIJE

Kristian Mijoč (15) i njegova prijateljica Matea Pranješ (15) riskirali su život da spase dva tuđa. Sredinom studenoga čekali su na željezničkoj postaji u Normancima vlak kojim su namjeravali otići u Osijek. U daljini su primjetili da im se po pruzi približava dvoje ljudi. Galamili su i bodrili jedno drugo da požure. Naprezali su se stići na vlak.

- Kad su se približili peronu, iza njih se iznenada pojavio vlak na doslovno 100 metara od stanice - priča Matea Pranješ.

Bilo je jasno da će pregaziti starce. Matea i Kristian skočili su tračnice i pružili ruke prema ženi. Matea je prihvatila njezinu torbu, a Kristian ju je uzeo za ruku i snažno privukao prema sebi povukavši je na peron. Vlak je već bio na dvadeset metara od stanice. Starac je pokušao popeti se na prugu, prekoračiti tračnice i skočiti na peron. Međutim, poskliznuo se na šljunčanoj podlozi i pao. Ruke su mu doslovno ležale na tračnicama. Vikao je neka mu netko pomogne. Kristian nije razmišljao ni trenutak, skočio je prema njemu, zgrabio ga i zajedno su se otkotrljali na travu iza pruge. Čuli su škripu kočenja. Vlak se doslovno zaustavio na mjestu gdje je nekoliko sekundi ranije ležao starac.

Par se uspravio, otresli su odjeću i otišli svojim putem. Kristianu i Mateji nikada se nisu ni zahvalili, iako su ih u nekoliko navrata kasnije susretali u lokalnom vlaku.

- Bez obzira na njihovo ponašanje, mi bismo vjerojatno ponovo isto postupili - kažu mladi.

ŠKOLSKI KOLEGE SU IM ČESTITALI NA HRABROSTI

Matea i Kristian kažu da su im roditelji bili u potpunom šoku kada su čuli kako su riskirali život i zabranili su im da takvo nešto ikad ponove. No u školi oboje su postali heroji i kolege su im čestitali na velikoj hrabrosti.