Heroji 2011.



VALENTINO PONGRAČIĆ i MATIJA MUTKA

Hrabri momci

Električni kablovi s dalekovoda pali su na mladića. Zapalio se u sekundi. Njegovi prijatelji, unatoč užasu i strahu, odmah su se snašli i poduzeli sve što je bilo u njihovoj moći da mu spase život

OPŠIRNIJE

Mihael Luka Šnajder (17) iz Kutine lani 10. prosinca s prijateljima Matijom i Valentinom krenuo je na sanjkanje. Žica s dalekovoda se spustila na visinu nižu od tri metra, sijevnuo je električni luk napona 110 tisuća volti i pogodio Luku. Doslovno ga je oborio i zapalio. Luka je pao je na snijeg, a dijelovi tijela su mu gorjeli, te mu je 80 posto tijela bilo opečeno. Odjeća i obuća bili su spaljeni. Matija i Valentino nisu izgubili prisebnost. Matija je otrčao Lukinoj kući obavijestiti starije o tragediji, a Valentino je ostao s Lukom i klečeći iznad njega gasio mu dijelove tijela i odjeću.

- Bodrio sam ga, govorio mu da pomoć dolazi, da će sve biti u redu, da ozljeda nije velika. Bio je u šoku, a u jednom trenutku kazao je kako će tu umrijeti. Razuvjeravao sam ga, razgovarao s njim i hladio mu opekline i čekao pomoć - kazuje Valentino.

Matija je za to vrijeme najkraćim putem preskačući kanale dojurio do kuće Šnajderovih, upao u kuću i sve ispričao Lukinoj majci Gordani. Ona je pozvala Hitnu pomoć, ali nije imala strpljenja čekati sanitetsko vozilo. Svojim autom krenula je prema sinu.

Mladića su prevezli u zagrebačku Traumatološku bolnicu. Opečeno mu je gotovo 80 posto kože i bio je životno ugrožen, no supio se izboriti. Nakon 105 dana stigao je kući.

- Da nije bilo Valentina i Matije, ne znam što bi bilo. Danas je moj sin dobro koliko koliko je to moguće nakon takve ozljede - rekla je Mihaelova majka.

ZBOG NESREĆE POSTALI SU NERAZDVOJNI

Luka, Matija i Valentino družili su se i prije strašne nesreće. Bili su prijatelji, jer žive blizu i zajedno su išli u školu. No trenutak u kojem je jednome od njih život visio o koncu povezao ih je još čvršće.