Heroji 2011.



DAMIR BEGOVIĆ I NIKOLA ŠKULEC

Više od dužnosti

Pronašavši izgubljenog muškarca u snijegu, mogli su ga ostaviti ondje i čekati dolazak Hitne. No uz nepristupačan teren i veliku hladnoću, minute su nesretnika dijelile od sigurne smrti

OPŠIRNIJE

Da smo odustali, pronašao bi ga sutradan netko drugi, ali mrtvog. Naravno da smo sretni što smo čovjeku spasili život, ponosni su policajac Damir Begović (43) i vježbenik Nikola Škulec (24). Obojica rade u PP Dugo Selo. Zahvaljujući upornosti, iskustvu, želji i volji starijeg kolege Begovića, I. M. (42) iz Rugvice danas je živ. Muškarac se posvađao sa suprugom, popio tablete i alkohol te odlutao u nepoznatom smjeru. Zabrinuta supruga pozvala je policiju. Begović je s vježbenikom odmah krenuo u potragu. U pomoć im je došao i kolega Đuro Ernješ, koji nije bio na dužnosti, no obiteljski je prijatelj nestalog. Pretraživali su područje Rugvice. Došao je i pas tragač, koji je nanjušio trag uz autocestu, ali ga je izgubio.

Pas tragač “odustao” je oko 23 sata. Ubrzo je kolega pronašao kapu kraj ceste.

- Do tog smo mjesta otišli autom, ali dalje nismo mogli, bilo je veliko blato i utori od traktora. Nešto me vuklo, krenuo sam pješice dalje i nakon 300-injak metara ugledao muškarca kako leži u vodi i blatu. Samo što se nije smrznuo, već je bio pothlađen, buncao je. Tek je usporenim glasom uspio progovoriti: “Pomoć, pomoć” - prisjeća se Begović.

Nesretnog je muškarca stavio na leđa i nosio ga 300-injak metara do policijskog auta. Sa Škulecom ga je odvezao u Dom zdravlja Dugo Selo. Odahnuli su vidjevši da je sve u redu. Muškarac je preživio bez posljedica, a njegova obitelj zahvalila je policajcima.

ČOVJEK VELIKA SRCA I MAJSTOR ZA SVE RADOVE

Ako netko kod kuće ima kolinje, pa mu treba pomoć, ili zida kuću, stavlja crijep, popravlja automobil... Čovjek kojem se svi obraćaju je Damir Begović. Nikada ne naplaćuje usluge, a dolazi sa svojim alatom.