Heroji 2012.



DIEGO MAKOVAC

Spašavao je utopljenike s nasukanog kruzera

Poput drugih, mogao je na čamcu sa obitelji otploviti na obalu, no on se okrenuo i počeo pomagati ljudima koji su plakali i vrištali u strahu za život

OPŠIRNIJE

U siječnju se nasukao kruzer Costa Concordia. Umrlo je 32 ljudi, a Diego se pobrinuo da broj ne bude veći.

Krstarenje koje im je trebalo ostati u lijepom sjećanju, supružnicima Diegu (42) i Franki (38) te kćeri Debori (16), pretvorilo se u pravu noćnu moru. Neorganizacija. Panika. Neizvjesnost. Strah. Sve je to samo dio jezive atmosfere s nasukanog broda koji je odisao luksuzom na kojem je plovio jedan omanji gradić ljudi iz cijelog svijeta.

Tek što je u čamac za spašavanje ukrcao kćer i suprugu koje su krenule na sigurno, odvažni Diego se okrenuo i u trenu odlučio ostati na brodu smrti. Pomagati drugima i spašavati ljudske živote niti trena ne mareći za svoj bila mu je jedina misao.

Tonući brod hrabri ribar Diego je napustio među zadnjima. Dok je on pomagao drugima njegova obitelj je, iako spašena, na obližnjem otočiću proživljavala pravu dramu. Nisu znali što je s njim na brodu, niti je li živ ili mrtav. Majka i kćer su okružene prijateljima panično lutale otočićem tražeći Diega. Nije ga bilo. Nije ga bilo niti među mrtvima u što su se panično uvjeravali krišom pogledavajući boju cipela. Tek kroz nekoliko sati neizreciva straha laknulo im je kada su se bez riječi ponovo našli u čvrstom zagrljaju.

PANIKA I STRAH VLADALI SU BRODOM SMRTI

Dojmili su me se Japanci koji su jedini strpljivo čekali upute za razlikuod Europljana koji su u panici gazili jedni preko drugih. Pomišljao da se svi nećemo uspjeti spasiti, rekao je Diego.