Heroji 2012.



KRUNO KOVAČEVIĆ

Utrčao u vatru i iz kuće izvukao susjedovu baku

Razbio je prozore i tako probudio susjede koji su spavali u zadimljenoj sobi, dok su plameni jezici već gutali njihov dom. Baka je ostala u sobi

OPŠIRNIJE

Prvim susjedima je gorjela kuća, no oni su ošamućeni spavali. Dozivanje uopće nije pomoglo. Zatim sam počeo razbijati prozore i tako sam ozlijedio ruku. Oni su uspjeli izaći, a staru baku smo u panici jedva izvukli kroz prozor - rekao nam je Kruno koji je nakon spašavanja susjeda završio na šivanju šake i podlaktice u zagrebačkoj Traumatologiji. Zaradio je 19 šavova i mjesec i pol je morao nositi longetu.

Peteročlana obitelj Kos ostala je u siječnju živa samo zahvaljujući svojim prvim susjedima. Drvena kuća u kojoj se Jeronim (42) rodio i živio sa suprugom Kristinom (37), blizancima Monikom i Kristijanom (14) i starom majkom (84) izgorjela je do temelja. Kovačevići su najprije vidjeli dim, a za samo nekoliko trenutaka pojavio se i plamen.

- Ništa nismo uspjeli sačuvati, tek jednu vrećicu i mobitel. Svi dokumenti, sve stvari, sve uspomene progutala je vatra. Nasreću, izvukli smo živu glavu i uspjeli smo pobjeći iz goruće kuće. Nitko od nas nije ozlijeđen zahvaljujući našim dobrim prvim susjedima - kazao je Jeronim.

Nakon gotovo godinu dana na mjestu nekadašnjeg zgarišta obitelj Kos gradi novu kuću. Nadaju se da će do ljeta biti gotova i da će se već sljedeće zime preseliti. U svoju novu kuću, kraj svojih prijatelja i spasitelja. Zbog svoje hrabrosti Kruno je od gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića primio je nagradu “Turopoljska podgutnica” (kravata). Neugodno mu je što ga svi hvale jer se osobno ne smatra herojem.

OBITELJ U JOŠ VEĆOJ SLOZI I ZAJEDNIŠTVU

Spašena obitelj Kos svjesna je da su svi mogli umrijeti ošamućeni dimom u kući. Sretni su što imaju tako dobre susjede, a Kruni su posebno zahvalni na njegovoj hrabrosti i požrtvovnosti kojom im je pomogao da izađu iz buktinje.