Heroji 2012.



OBITELJ LUKETIĆ I OBITELJ JEHNIĆ

Širokogrudni: Sirotinji dijele urod i višak mlijeka

U natezanju oko otkupne cijene mlijeka, umjesto da ga prolije, Mladen ga je darovao. Jehnići pak višak uroda daruju Crvenom križu

OPŠIRNIJE

Poljoprivrednici i mljekari diljem Hrvatske uložili su veliki trud u svoj rad. Nisu željeli gledati kako propada... 

- Cijenimo svaku kapljicu mlijeka i ne znam kako ga neki ljudi mogu bacati - kaže Mladen Luketić (28) iz Ogulinskog Zagorja. Upravo zato nisu u veljači željeli proliti mlijeko tijekom prosvjeda zbog otkupne cijene.

Drugi mljekari njime su natapali njive i šahtove, no Luketićima je to bilo nezamislivo. Radije su pozvali ljude da im ga podijele.

- Odaziv je bio velik. Pristizali su dva dana s kanisterima, bocama... Pojavio se i proizvođač sira s bačvom od 500 litara. Rekao je: “Došao sam spasiti mlijeko”. Nisam mu ga dao jer bi on od njega radio sir za prodaju, radije smo ga dali ljudima koji su došli jer žele piti pravo domaće mlijeko - kazao je Mladen i dodao da su tih dana ljudima podijelili ukupno oko 2700 litara mlijeka. 

Vodeći se istim načinom razmišljanja, poljoprivrednici Elda (47) i Marčelo (55) Jehnić iz Jehnići pokraj Poreča već petu godinu zaredom naberu pun kamion svježeg voća i povrća i urod nesebično daruju porečkom Crvenom križu pomažući tako potrebitima. Njihov urod osim na stolovima najsiromašnijih nerijetko završava i na stolovima dječjih vrtića i po domovima za starije i nemoćne. Osim porečkom Crvenom križu Jehnići su nedavno svoje voće i povrće darovali riječkoj udruzi Banka hrane Hrvatska koja prikuplja donacije za socijalno najugroženije stanovništvo diljem Lijepe naše.

PRIJE OSAM GODINA KUPILI SU PRVU KRAVU

Helena Luketić kupila je prvu kravu 2005. Radila je u butiku i u banci dobila pravo na dozvoljeni minus. Imala je 20 godina. Dobila je i čekove na koje su kupili prvu muzilicu. 

- Sve što smo imali uložili smo u krave i staju - kaže Mladen.