Heroji 2012.



HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA

Oni nas čuvaju od vatre, vode i drugih katastrofa

Pomažući građanima, neustrašivi dobrovoljni i profesionalni vatrogasci diljem zemlje bdiju nad našom sigurnošću uvijek stavljajući druge ispred sebe

OPŠIRNIJE

Više od 40.000 intervencija na godinu statistika je svih hrvatskih vatrogasaca - dobrovoljnih i profesionalnih. 

- Spašavaju ljude i imovinu, pomažu kod poplava, potresa, nevremena, prometnih nesreća te ekoloških i drugih katastrofa. Usmjeravaju vodu, rašćišćuju objekte, pretražuju i označuju teren, čiste kemikalije - kaže Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice. Spašavaju ljude i životinje s visina i dubina, iz mora i rijeka vade utopljenike...

U ovoj godini u Hrvatskoj je bilo i požara i poplava, a svojim radom osobito su se istaknuli zapovjednik DVD-a Lipik Tomislav Stokić (31) te Ivo Franušić, zapovjednik JVP “Dubrovačko primorje”. Stokić je u siječnju vodio intervenciju gašenja tvornice mineralne vode Studenac u Lipiku. 

- Strašan pritisak je bio jer se radi o tvornici o kojoj ovisi gospodarstvo našeg gradića i jer se radi od 150 radnih mjesta - kazao nam je Stokić. 

Franušić je umalo izgubio život spašavajući kolege iz požara kod Komina. 

- Okružila ih je vatra pa sam ih upozorio. Uspjeli su se izvući bez ozljeda, ali ja nisam. Gorjela mi je glava, obje ruke i desna strana tijela - prisjeća se Ivo, otac troje djece. Zadobio je opekline drugog i trećeg stupnja. Srećom, brzo s oporavio i vratio svom poslu.

SVAKE GODINE UGASE 3500 POŽARA NA MORU

Hrvatska vatrogasna zajednica stara je 136 godina. Sastoji se od Dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) i Javnih vatrogasnih postrojba (JVP). Postoji 1835 DVD-a i 66 JVP-a.