Heroji 2012.



ZVONKO MESEK

Nakon eksplozije plina iz ruševine spašavao ljude

Izlazeći iz trgovine Zvonka i njegove kolege prepala je strašna eksplozija. Ubrzo su vidjeli da je plin gotovo porušio obiteljsku kuću iz koje se čuo plač

OPŠIRNIJE

Zvonko je bez razmišljanja utrčao u ruševinu i počeo iz nje izvlačiti ozlijeđene, unatoč opasnosti da se cijela kuća uruši.

- Tri žene nalazile su se u hodniku kuće, a iznad njihovih glava ljuljao se odvaljeni balkon. Primio sam ženu koja je bila najviše ozlijeđena i iznio je van - opisao je Zvonko Mesek (52) iz Vinice kako je iz kuće urušene zbog eksplozije plina izbavio unesrećene. 

Tog je jutra s kolegom Dubravkom Pavlićem (42) upravo kupio svoj gablec u trgovini kad je nešto glasno odjeknulo. Ubrzo su shvatili da je riječ o eksploziji i trkom se uputili na mjesto događaja. Prizor ih je šokirao, ali je Zvonko bez mnogo razmišljanja ušao u kuću kako bi pomogao ozlijeđenima. Vlasnica kuće Đurđa Medved (69), njezina teško ozlijeđena kćer Renata (43) i unuka Andreja (21) nalazile su se u hodniku. Ležale su i zapomagale. Prvo je iznio Renatu koja je u eksploziji zadobila opekline 2. i 3. stupnja na više od 60 posto tijela. Zatim se vratio po Đurđu, a konačno i po Andreju koja je bila bez ozljeda, ali u šoku.

- Nisam puno razmišljao. Dotrčali smo do kuće i shvatio sam da je nekome unutra potrebna pomoć. Instiktivno sam ušao u ruševinu - kaže Mesek.

Ubrzo su na mjesto nesreće stigli vatrogasci koji su Meseka kudili jer je ušao bez kacige na glavi i riskirao svoj život. Obitelj i prijatelji ponosni su na njega. Kaže da bi u istoj situaciji opet riskirao i spašavao druge.

Mjesec dana poslije, Renata je preminula u zagrebačkoj bolnici.

ZVONKO NAJVIŠE UŽIVA UZ ČLANOVE SVOJE OBITELJI

Tara je moja mala princeza, govori Zvonko ponosno držeći u naručju tromjesečnu unučicu. Živi u zajedničkom kućanstvu s roditeljima, suprugom, sinom i snahom. Ističe kako žive u slozi i ljubavi, pa su mu članovi obitelji ujedno najveća potpora.