Heroji 2012.JOSIPA REŠČIĆ

Opljačkanom muškarcu posudila 1000 kuna

Josipa nije strepila zbog novca, nego je mislila jedino o tome kako da pomogne nesretniku koji je u nepoznatom gradu bez bez novca

OPŠIRNIJE

Pomažući čovjeku kojeg su opljačkali, policajka Josipa je otišla do bankomata i posudila mu svoj novac za hotel i nove dokumente.

- Prijatelji ne mogu vjerovati da sam toliko novca posudila nekome koga uopće nisam poznavala, kaže policajka Josipa Reščić (27), dobitnica nagrade Ponos Hrvatske.

Ona je 11. srpnja pomogla Splićaninu (66). Njega su tog dana opljačkali na zagrebačkom autobusnom kolodvoru. Čekao je autobus za zračnu luku, a kradljivac mu je oteo torbicu s oko 8000 eura, mobitelom,ali i avionskom kartom te hrvatskom i švicarskom putovnicom. Zbog krađe je već propustio let za Zürich, gdje već godinama živi. Došao je u Petrinjsku ulicu, ali policijski šalteri već su bili zatvoreni. Bez novca i mjesta za prespavati već je bio očajan. Josipa, koja radi na osiguranju policijske postaje u Petrinjskoj bez oklijevanja je odlučila pomoći nepoznatom muškarcu.

- Intuicija mi je govorila da nije varalica i nisam se prevarila - kaže Josipa.

Otišla je do bankomata i podigla sa svog računa 1000 kuna s kojima je muškarac mogao platiti hotel i izvaditi nove dokumente kako bi se vratio kući. Već sljedećeg dana vratio joj je novac. U policiji i Ministarstvu unutarnjih poslova za njezino dobro djelo su saznali iz pisma zahvale koje je opljačkani muškarac poslao iz Švicarske.

- Opet bih slično napravila da je takva situacija. Činilo mi se da mu mogu vjerovati - rekla je Josipa.

UMIROVLJENICA ANA ŽELJELA SE SLIKATI S NJOM 

Širokogrudna Josipa pomogla je i umirovljenici Ani Frišt (78). Nedostajalo joj je 20 kuna za izradu osobne iskaznice, a nije mogla do mirovine. Josipa joj je posudila novac, a Ana je od tada nije prestala hvaliti.