Heroji 2012.



ROZALIJA POLJAK

‘Sveta Nikolina’ sve dijeli sa djecom i siromašnima

Skromna žena tijekom godine štedi od mirovine pa pred Božić kupuje darove za mališane, ali i napuštene starije ljude ili potrebite sugrađane

OPŠIRNIJE

Dok je s djecom bježala pred ratnim razaranjima, nepoznata žena podijelila je s njom novac i hranu. To joj je promijenilo život.

- Tada sam odlučila da ću uvijek pomagati drugima i da ću, bez obzira što sam sve izgubila i završila u progonstvu, uvijek imati nešto što mogu darovati. Zavjetovala sam se u crkvi Svetom Nikoli da ću, čim zaradim prvi novac, sve podijeliti djeci i bolesnima - kazuje Rozalija koja danas živi sretnim i ispunjenim umirovljeničkim životom. 

U realizaciji zavjeta pomaže joj suprug Tibor koji je nakon četiri mjeseca ratnog zatočeništva razmijenjen, dvoje djece koji žive i rade u Njemačkoj i četvoro unučadi. Svi oni tijekom godine sakupe od 5 do 7 tisuća kuna. Već 18 godina Rozalija pravi paketiće za djecu u Brođancima i na dan Svetog Nikole odijeva se u njegovo odijelo, koje joj je darovao župnik, te ide kroz selo u pratnji tamburaša i dijeli slatkiše svima koji naiđu.

- Prijašnjih godina kupovala sam djeci tople čizmice i slatkiše, ali zadnjih godina samo djelim slatke paketiće, a dodatno pomognem nekome tko je siromašan. Ponekad mi se javljaju donatori koji također žele staviti nešto u paketiće, ali danas se više nema novca, a i ja ne želim nikoga za ništa moliti pa uglavnom to radim sve sama - kaže Rozalija.

ROZALIJU RADUJE TUĐA SREĆA I VESELJE DJECE

U 2012. godini sam podijelila oko 80 paketića, kaže Rozalija koja vjeruje da se dobro uvijek dobrim vraća. Ako se ipak ne vrati, u srcu uvijek ostane ugoda zbog učinjenog.