Heroji 2012.



ŽELJKO I MAJA GARMAZ

Omogućili im topli obrok i znanje koje nema cijenu

Kako bi mališanima u Ruandi omogućili bolje sutra i životnu perspektivu Ivica Perić, Maja Sajler Garmaz i njezin suprug Željko sagradili su im školu

OPŠIRNIJE

Čak 5.000 djece u selu Kivumu u Ruandi živi u krajnjoj bijedi i neimaštini. Ne školuju se, a zarađuju nadničareći.

Hrvatski franjevac Ivo Perić, dugogodišnji misionar u Africi te bračni par novinara Maja i Željko Garmaz iz Osijeka, odlučili su pomoći mališanima.

- O Africi se zna da je to siromašna zemlja sa puno gladnih no, o njoj smo otkrili puno više kada smo, 2007. godine, otišli tamo na medeni mjesec - kazuje Maja Garmaz, novinarka Vjesnika.

- Provesti mjesec dana u selu bez struje, gdje ljudi žive u kućicama napravljenim od blata i kravlje balege, a djeca jedu topli obrok tek dva puta na tjedan, nešto je što te mora promijeniti i natjerati na akciju. Dođeš, vidiš i znaš da moraš pomoći, kaže Željko. On i supruga počeli su angažirano tražiti donatore za izgradnju škole. Napisali su knjigu ‘Naš čo’ek u Africi’.

- To je putopisna biografija i kada smo je objavili, krajem 2011., izazvala je golem uspjeh u gotovo cijelom svijetu. Sakupili smo 150 tisuća eura i tim novcem financirali smo izgradnju srednje tehničke škole u Kivumu čija je gradnja započela u travnju 2012., a završena u prosincu iste godine, kažu Garmazovi koji upravo sada putuju u Ruandu kako bi svečano otvorili novosagrađenu školu u kojoj će se moći školovati čak 1000 djece i to posve besplatno. Osnovali su i Udrugu ‘Srce za Afriku’ preko koje će i nadalje financirati školu, a humanitarnim radom će se nastaviti baviti i za sve one van Afrike kojima je pomoć potrebna.

DRUGA DIMENZIJA SIROMAŠTVA U DALEKOJ ZEMLJI

Iako žive na samo 40 kilometara od glavnog grada Kigalija, gotovo nitko od obitelji iz Kivuma nikada ga ne posjeti. Zbog neimaštine jedva da imaju što jesti, a kamoli putovati. Većina djece za jedan dan kopanja zarade tek jedan dolar.