Heroji 2012.



TONI MILUN

Profesor uz kojega je matematika kao pjesma

Snima objašnjenja matematičkih zadataka, a zatim ih besplatno nudi na internetu, omogućujući učenicima i studentima besplatne instrukcije iz matematike

OPŠIRNIJE

Besplatno znanje, pogotovo iz najtežeg predmeta matematike, hrvatskim učenicima i studentima je neprocjenjivo. Toni Milun (39) je predavač na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Zagrebu. No on je i najzabavniji internet profesor, jer lekcije snima kamerom i stavlja na internet. Zbog besplatne pomoći tisućama učenika i studenata dobio je nagradu Ponos Hrvatske.

Danas ima svoju stranicu pod nazivom ‘Where math is fun’ na kojoj se nalaze lekcije za studente i učenike srednjih, ali i osnovnih škola. Projekt je pokrenuo lani. Bivši student Nikola Mujdžić (32) predložio mu je da na internetu objavljuje pojašenjenja lekcija.

- U početku nismo imali kameru, pa smo snimali mobitelom. Onda nam se javio isto jedan moj bivši student Iztok Ramljak koji nam je kupio dva kompleta kamera, ploče i pribor za pisanje. To nam je uvelike pomoglo - dodaje Toni.

Nikola je bio zadužen za snimanje dok je Toni objašnjavao lekciju po lekciju. Prvo smo snimili par probnih lekcija iz statistike za studente - kaže Nikola.

Odmah se podigla prolaznost na kolokvijima za 5 posto. Potaknuti takvim uspjehom, nastavili su s radom i proširili lekcije i zadatke. Danas korisnicima nude i pripreme za maturu.

I BEZ NOVCA SE MOŽE NAPRAVITI NEŠTO VAŽNO

Toni i Nikola kažu kako je jako naporno uskladiti snimanje lekcija i svakodnevne poslove. Ipak, drago im je što je ministar obrazovanja Željko Jovanović nedavno pohvalio projekt.