Heroji 2013.



HEROJI POŽARA

Hrabro skakali u požar, spašavali ljude iz vatre

U različitim dijelovima Hrvatske, ali u sličnim situacijama, hrabri muškarci reagirali su kada nitko nije te su spašavali živote unesrećenih iz vatrenih stihija

OPŠIRNIJE

Nisu marili za sebe ni za ozljede koje su dobili u stravičnoj borbi za tuđe živote.

Juraj Petrijevčanin (24), Darko Baran (58), Luka Lelas (26) i Mirko Grgić (24) uhvatili su se u koštac s vatrenom stihijom. Nakon eksplozije plina u Koprivnici Darko Baran pohitao je prema ruševinama susjedove kuće. Pronašao ga je pod ormarom.

- Vatra mu je zahvatila noge i manji dio tijela, ali nije bio toga svjestan. Samo mi je rekao da ga je peć udarila i nije se mogao pomaknuti. Zaogrnuo sam ga kaputom i na rukama iznio iz kuće - prisjetio se Baran. 

I hrabri Juraj u Aljmašu pomogao je susjedima koji su beživotno ležali na podu kuće koju je zahvatio požar.

- Kad sam ih vidio onako u nesvijesti, crnih usana, crnih zubi, s nekim nedefiniranim hroptanjem umjesto disanja, bio sam šokiran. Ali sam čvrsto odlučio da ću ih izvući iz vatre - prepričao je Juraj.

Luka i Mirko pak spasili su čovjeka u Splitu. Došli su u kvartovski kafić pogledati utakmicu, no primijetili su kako iz susjedne zgrade suklja dim. Otrčali su do stana i razvalili vrata kako bi ušli. 

- Susjedi i ja puzali smo po podu do starca. On je ležao u sobi, bio je pri svijesti. Nas trojica smo ga izvlačili jer je čovjek vrlo korpulentan, valjda ima 140 kilograma. Bili smo uz njega do dolaska Hitne - priča nam Luka. 

Obojica su se prisjetila kako su ispred zgrade prošli deseci ljudi koji su osjetili miris paljevine ili vidjeli dim, no nitko nije ništa poduzeo.

Bez dvojbe su riskirali život

Svi naši heroji ističu da su učinili ono što bi i drugi u njihovoj situaciji, a Darko Baran se čak opekao i tjednima liječio rane. Do sada je već dva puta spašavao susjedovu kuću od požara - jedanput se zapalilo krovište, a drugi put soba.