Heroji 2013.



JELENA PERKOVIĆ

Osmislila je torbice s anđelima dobrih želja

Djevojčica s cerebralnom paralizom i blagom mentalnom retardacijom crta anđele na tekstilnim ručnim torbama i ispisuje motivacijske poruke dobre želje kojima je pokrenula cijelu Hrvatsku

OPŠIRNIJE

U najtežim životnim situacijama bodrila je druge i u tome crpila snagu za sebe, a Jelenini anđeli dobrih želja u tome su joj pomogli.

- Moje torbe nose ljudi diljem Hrvatske, a poruke na njima daju im snage da prebrode teške trenutke - sjajnih očiju govori Jelena (14) držeći kist u ruci. Životna priča njezine obitelji teška je i mučna, no njezini anđeli spasili su ih. 

- Mi nismo normalna obitelj. Imam troje djece i svi su s posebnim potrebama - objašnjava mama Katica (48), odgajateljica u vrtiću. Sa suprugom Andrijom (49) ima sina Branimira (18) sa dijagnozom multiple egzostoze. Zbog nje dječaku na završecima svih kostiju u tijelu, u svim zglobovima, rastu tumori. 

- Jelena ima cerebralnu paralizu, a Krešimir ADHD, hiperaktivan je - objašnjava Katica. 

Kaže kako se njihov užurbani život promijenio prije dvije godine. 

- Jelena ide u školu bolnice Goljak. Prije dvije godine učiteljica joj je darovala oslikanu knjigu o anđelima. Ona jako voli čitati, pa smo tako počele razgovarati o anđelima. Zatim smo ih počele preslikavati, a sada, iako zbog spazma jedva drži kist u ruci, ona uz moju minimalnu pomoć slika anđelčiće. Naslikala ih je na stotine - hvali majka Jelenu. 

Šareni i veseli anđelčići, uskoro su na poleđini torbe dobili poruke o ljubavi, dobroti i praštanju. Duboke, životne poruke koje nikoga tko ih je pročitao nisu ostavile ravnodušnim. 

 - Shvatila sam da je ona prvi put u svom životu otkrila sjaj i ljepotu - zaključuje Katica.

Produbili odnose zahvaljujući anđelima

Katica i suprug usredotočili su se na zdravlje mališana i ne razmišljajući o drugim stvarima, vodili su ih na vježbe i terapije. Uz iznimno tešku i napornu svakodnevicu, priznaju, nisu imali vremena upoznati svoju djecu. Tek uz anđele produbili su odnose.