Heroji 2013.



LJEPOSLAVA VOJNOVIĆ

Oporukom je sav novac ostavila dječjem vrtiću

Iako ni na koji način nije bila povezana s Vukovarom, Ljeposavina posljednja želja bila je makar malo uljepšati život stanovnicima tog grada

OPŠIRNIJE

Ljeposava je u oporuci napisala kako želi da njezin splitski stan prodaju, a taj novac iskoriste u humanitarne svrhe u Vukovaru.

Nije navela kome točno da se ostavi novac, samo je naglasila da želi da se podjeli potrebitima u Vukovaru. Preminula je u 83. godini, a na ostavinskoj raspravi njezina obitelj bila je vrlo iznenađena jer Ljeposava nikada u životu, ni na koji način nije bila povezana sa Vukovarom. No kako nam kažu njezini nećaci, bilo je to ugodno iznađenje. Uopće nije bilo govora da se njezina želja ne ispuni, dapače, odmah su krenuli u realizaciju. Stan su prodali za 880.000 kuna.

No, pitanje je bilo kako procjeniti kome je novac najpotrebniji. Povezali su se s udrugama u Vukovaru. Razgovarali su o vrtiću u vukovarskom prigradskom naselju Sotin, koji je dugo čekao financijsku ‘injekciju’. Djeca su morala, nerijetko i pješice, hodati osam kilometara do najbližeg vrtića.

Kako je Ljeposava bila profesorica hrvatskog jezika i književnosti i cijeli je život radila s djecom i mladima odabir je pao upravo na nedovršeni vrtić. 

- Ne znamo zašto Vukovar, pretpostavljamo da su je jako pogodila ratna zbivanja u tom gradu, kao i sve nas. Nije imala supruga niti djece, ali bila je društvena i voljela je putovati. Njezin potez je zaista vrijedan svake pohvale - kazuje nam Tomislav, jedan od nećaka pokojne Ljeposave. 

Kaže kako je vrtić moderan i ne bi ga se posramila niti jedna metropola.

U novom vrtiću igra se 10 djece

Vrtić je otvoren krajem rujna ove godine. Trenutačno ga pohađa 10-ak djece koja su prilikom useljenja zapjevala ‘naš je vrtić usred Vukovara, sav je šaren i nema mu para’. Ljeposavini nećaci bili su na otvorenju.