Heroji 2013.



MANUELA KUMIĆ

Djevojka oštećena vida pomaže djeci invalidima

Djevojka sa oštećenjem vida odlučila se nesebično angažirati u zajednici i pomagati manje sretnim sugrađankama i sugrađanima koji se nose sa još težim tjelesnim i mentalnim invaliditetom

OPŠIRNIJE

Udruga slijepih u Novoj Gradiški skrbi o 20 mališana sa različitim dijagnozama. Manuela (33) im nesebično daruje srce i pomaže u svim životnim situacijama.

Prilikom rođenja Manueli su liječnici oštetili očne živce. Djevojka se školovala u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek u Zagrebu i dobila je diplomu administrativnog tajnika. No to joj nije osiguralo zaposlenje.

Nakon duže potrage za poslom počela je volontirati u Udruzi slijepih u Novoj Gradiški. Na pripremi projekta za djecu sa smetnjama u razvoju radi već osam godina. Zahvaljujući njoj, roditelji i udomitelji djece ne moraju iz kućnog budžeta izdvojiti ni kunu za edukaciju u udruzi. Svake godine djeca besplatno ljetuju na moru. Manuela je stupila u kontakt sa suprugama stranih diplomata, koje svake godine dva puta posjete djecu i daruju im odjeću, igračke i slatkiše. Prije dvije godine u udruzi je počela raditi kao profesionalac, a uz nju rade još dvije njene kolegice, odgajateljica i defektolog.

One kojima pomaže nastoji naučiti da shvate kako su između sebe i u odnosu na druge različiti, ali da se u konačnici uopće ne razlikuju. Puna je priče o udruzi i planovima.

- Bila sam jako iznenađena, ujedno i sretna kada sa čula da ću dobiti nagradu Ponos Hrvatske, a posebno mi je bilo drago kada mi je rečeno da me je za nagradu predložio moj mlađi brat - ispričala je uzbuđena Manuela.

Zbog financijske krize i udrugama je teže

Ne mogu se požaliti na svoj život. Imala sam, a i danas imam veliku podršku svoje obitelji, oni su izvor moje snage, kaže Manuela koju rastužuje ideja kako bi se zbog teške financijske situacije u zemlji udruga mogla naći pred nepremostivim problemima.