Heroji 2013.



MIRJANA CIBOCI

Matičnim stanicama je spasila život u Češkoj

Odlučna u nakani da pomogne teško bolesnima u liječenju, Mirjana je uz potporu obitelji i prijatelja darovala svoje matične stanice

OPŠIRNIJE

U ljeto 2008. godine Zaklada “Ana Rukavina” diljem Hrvatske prikupljala je uzorke krvi potencijalnih darivatelja matičnih stanica. Prijavila se i Mirjana (37).

- Vrijeme je prolazilo. Kada sam već zaboravila na uzorak, četiri godine poslije, stigao je poziv iz Zagreba. Moj uzorak odgovarao je pacijentu oboljelom od leukemije. Nisam tada znala tko je i odakle je, niti sam mogla to doznati. U prvi trenutak nije mi bilo lako, mama je dvojila, sestra mi je bila potpora, a ja nisam ni pomišljala na odustajanje. Svijest kako postoji negdje netko komu moje matične stanice znače život ili smrt, nije mi dopuštala kolebanje - kaže Mirjana.

Uslijedile su pretrage, a potom izdvajanje matičnih stanica. Mirjana priča kako je imala potporu obitelji, prijatelja i kolega.

- Najviše me se dojmilo kada mi je na izdvajanju matičnih stanica, jedna od sestara pokazala vrećicu u koju su skupljane matične stanice i rekla 'Ovo što vidite, to je život'. Sva sam se naježila i bila beskrajno ponosna na moju odluku - prisjeća se Mirjana.

Njezine stanice spasile su život muškarcu u Češkoj. Identitet darivatelja i primatelja inače ostaje tajan. Međutim, Čeh je je preko liječnika zamolio da nepoznatom donatoru prenesu zahvale u njegovo i u ime njegove obitelji. Ponosnu Mirjanu zvali su i novinari, no pogrešno su pisali da je policajka. Radi kao referentica, no priznaje da oduvijek želi odjenuti policijsku odoru i raditi policijski posao.

Nije upoznala spašenog Čeha

Zajedno sa ženom,troje djece i troje unučadi uživam u svakom novom  danu. Cijenim svaki dan koji imam. Bilo bi dobro da na svijetu ima više takvih ljudi kao što ste vi, napisao je pacijent u poruci koju su Mirjani prenijeli liječnici.