Heroji 2013.



ZDENKA DŽAJIĆ RADTKE

Vikendicu na moru dala mališanima iz SOS sela

Svakoga ljeta mališani bez odgovarajuće roditeljske skrbi nakratko zaborave životne probleme i besplatno ljetuju u vikendici koju im je na raspolaganje dala velikodušna Zdenka

OPŠIRNIJE

Samo ovoga ljeta 53 djece u pratnji SOS majki proveli su ljeto na moru koje bi im inače bilo nedostupno.

Djeca iz siromašnih i razrušenih obitelji izmjenjivala su se u grupama po tjedan dana. Unosili su radost u dom umirovljenice Zdenke Džajić Radtke (69) u mjestu Okrug Gornji gdje ih je primila širom otvorenih vrata i srca.

- Donijeli su sa sobom u moju kuću toliko pozitivnosti i radosti, na koje mi odrasli tako često zaboravljamo pred problemima iz svakodnevnice. Ubrzo su se sprijateljili sa mještanima, pa su ih vodili na izlete brodom do Trogira i Šolte. Neki bi im, pak, kupili sladoled kad bi ih sreli na kupanju, što je djeci itekako značilo - kazala je Zdenka. 

Tijekom godine živi Njemačkoj gdje je mirovinu zaslužila nakon 33 godine rada u školi za djecu s posebnim potrebama. Kod nje je ljetos bilo djece u dobi od jedne do 14 godina starosti. 

- Uvjerila sam se kako su SOS majke, svih osam koje su ovo ljeto prošle kroz moju kuću, nevjerojatne žene. Osim što im kuhaju, vode u školu i vrtić, uče s njima, toj su djeci oslonac da se izbore s najvećim problemima - kazala je.

Zdenka je po struci socijalni pedagog. Ima četiri sina i petero unučadi. Neumorna je u humanitarnom radu, te sudjeluje u nizu različitih projekata. Godinama novcem pomaže školovanje i obitelj djevojčice Zufan iz Etiopije, a SOS dječja sela financijski pomaže 15 godina.

Djeci će kuću otvoriti i sljedećeg ljeta

Neophodno je pomagati ovoj djeci koja su stavljena na rub društva, a još se bore s predrasudama okoline. To su mali borci koji svakodnevno vode bitke s najtežim traumama. Stoga sam ugostila ovu djecu, a tako će biti i dogodine, ispričala je Zdenka.