Heroji 2013.



LAV ULIČNI

Voli ljude pa je 700 sati volontirao na onkologiji

Nijemim stiskom ruke, sućutnim zagrljajem ili osmijehom ohrabrenja Lav će rado onima koji se bore za život pružiti utjehu i uliti snag

OPŠIRNIJE

Najtežim bolesnicima u slavonskobrodskoj bolnici, pet dana u tjednu Lav Ulični (24) pokušava pomoći i pružiti podršku u borbi sa zastrašujućom dijagnozom.

Tijekom prošle godine volontirao je ukupno 700 sati, a Nacionalni odbor za razvoj volonterstva prepoznao je njegov doprinos općem dobru i nagradio ga. 

Radio bi on i više, kaže, na Odsjeku za onkologiju i hematologiju Internog odjela slavonskobrodske Opće bolnice dr. Josipa Benčevića, ali mu ne dopuštaju. 

- Dolazio bih i vikendom, jer volim pomagati ljudima, ali mi ne daju, boje se da se ne umorim - nasmijao se Lav. 

Pomaže bolesnicima kod smještanja u bolnici, a na usluzi je i članovima njihovih obitelji. 

Lav se školovao za fotografa, ali nikada nije radio u struci. 

- Nakon što sam završio srednju školu i nisam našao posao u struci odlučio sam pomagati ljudima. Volim pomagati starijima i onima koji su zbog bolesti u teškoj situaciji - rekao je Lav. 

Rodio se sa lezijama na mozgu i ima blagu mentalnu retardaciju. Član je Inkluzije u Slavonskom Brodu, a volontirati je započeo neposredno nakon završetka Industrijsko-obrtničke škole, 2008. godine. Zbog svoje susretljivosti omiljen je među pacijentima, a i osobljem bolnice. 

- Cijelog života strepila sam za svog sina, a sada sam presretna što je ostvario ovoliku čast i postao Ponosom Hrvatske - rekla je nam je kroz suze radosnice presretna mama Slavica.

Duhoviti mladić svima je drag

- Uz njega zaboravite na sve brige kojih na ovakvom poslu ne manjka. Priđe i zagrli svakoga od nas, pita kako smo i odgovara „bit će dobro“. Tako kaže nama, a i pacijentima koji ga obožavaju - rekla je specijalistica dr. Zvjezdana Borić Mikez.