Heroji 2013.



POSADA ZRAKOPLOVA CROATIA AIRLINESA

Prizemljili zrakoplov i spasili živote 64 ljudi

Olujni oblak ni brda oko piste nisu omele pribranu posadu da zrakoplov bez prednjih kotača unatoč velikoj opasnosti sigurno spusti u zračnu luku

OPŠIRNIJE

Zaglavio se prednji kotač, a slijetanjem na nos zbog trenja se na pisti mogao zapaliti zrakoplov. Sekunde su otkucavale, no stručna i hrabra posada Croatia Airlinesa znala je što učiniti.

Kapetan Zvonko Šitum, kopilot Ivan Ivanković te stjuardese Emina Savić i Dorica Šprem pobrinuli su se da svih 60 putnika na letu iz Zagreba sretno stignu na odredište u Zürich. 

- Što, to je to?! - upitali su neki od putnika kad smo sletjeli. S obzirom na to da smo im rekli da nema prednjih kotača i pripremili ih na prislino slijetanje, očekivali su puno veću dramu - rekla je smirena i pribrana stjuardesa Dorica Šprem. 

- Bili smo utrenirani a i bio sam potpuno uvjeren da moj kopilot radi točno sve kako mu govorim. Nije bilo ni vremena ni načina da provjerim svaki njegov pokret. Nisam imao ni razloga za to - prepričava kapetan.

- U prvi tren kad smo vidjeli da se kotači nisu spustili, pogledali smo se i nasmijali. Neće valjda, uskliknuli smo - kaže Ivanković. Pale su petice jedan drugome na dlan i krenuli su na posao za koji su se školovali. Za to vrijeme su Emina i Dorica pripremale putnike i kabinu. 

- Zaružilo je jako. Buka je bila nesnosna i počeo se osjećati miris varenja. No sve je trajalo 15 minuta i zatim je sve stalo. Bili smo spašeni - kaže Emina.

- Obećao sam da ću svih 60 putnika sigurno spustiti na zemlju. Nisam imao druge nego ispuniti obećanje - skromno kaže kapetan Zvonko Šitum.

Dočekao zoru na Kilimanjaru

Ivan Ivanković je nakon slijetanja uzeo odmor, a iskoristio ga je za uspon na Kilimanjaro

- Ispred sebe vidiš rijeku lampica entuzijasta kao što si i ti koji gmižu prema gore. I onda dočekaš zoru na najvišem vrhu Afrike – prisjetio se Ivan uspona.