Heroji 2013.



POSADA TRAJEKTA TIN UJEVIĆ

Hrabra posada trajekta spasila život Hvaraninu

Zbog snažne bure nije mogao poletjeti helikopter s Divulja ni zaploviti gliser, a muškarac je na Hvaru imao infarkt i hitno ga je trebalo prebaciti u bolnicu kako bi mu liječnici ondje spasili život

OPŠIRNIJE

Kod infarkta sekunde mogu promijeniti sve i čine razliku između života i smrti. Znala je to i posada trajekta Tin Ujević. Zato su bez razmišljanja krajem studenog krenuli spašavati čovjeka koji je na Hitnoj pomoći u Jelsi čekao pomoć. Imao je infarkt. Liječnici su zaključili da ga hitno treba prebaciti u splitsku bolnicu. Centar 112 je pokušao organizirati helikopterski prijevoz. 

Međutim, puhala je orkanska bura i helikopter nije mogao poletjeti, a zbog velikih valova nije mogao isploviti ni policijski gliser. Tada su u pomoć pozvali posadu “Tina Ujevića” koja je priskočila u pomoć bez promišljanja. Trajekt je isplovio za Split sa samo četiri putnika - tročlanom liječničkom ekipom i pacijentom. U bolnici su otkrili da mu je posada spasila život jer su stigli u posljednji čas. Andro Kalebić, kapetan trajekta, ponosan je na članove tima koji je sudjelovao u spašavanju. 

- Kad smo dobili dojavu nismo razmišljali ni sekundu. Stupili smo u akciju istog trenutka i odvezli čovjeka i liječničku ekipu u Split. Nije nam to bila prva slična situacija. Na “Tinu” imamo puno zahvalnica ljudi kojima smo pomogli. A ja ovim putem zahvaljujem svojoj posadi, to je vrhunski uvježban tim i to su pokazali i tog utorka navečer - rekao je kapetan Kalebić.

I Ante Mrvica, koordinator trećeg plovnog područja Jadrolinije zahvalio je posadi. 

- Pokazali su požrtvovnost i naravno da smo ponosni na njih - rekao je Mrvica.

Ustali mimo reda plovidbe i spasili ga

Zbog paljenja brodskih motora u Starom Gradu u 23 sata, izvan redovne linije, iz toplog kreveta ustalo je 15 članova posade. Prevezli su samo jedno vozilo, i to ono Hitne pomoći. Udari bure bili su preko 40 čvorova, a posada se nosila i s ogromnim valovima.