Heroji 2013.



ŽELJKA VUČKO

Velika mama koja brine o svim našim Palčićima

Hrabra žena majka je četvero djece, a troje se rodilo prije termina. Znajući što prolaze roditelji nedonoščadi, pomaže im borbi za život

OPŠIRNIJE

Iz osobne bitke rodila se potreba za udrugom na čijem čelu već godinama Željka neumorno brine o svoj djeci rođenoj prije termina.

Laboratorijska tehničarka Željka Vučko (42) ima četvero djece, a troje od njih su rođeni prije termina. Ta teška životna situacija nagnala ju je da godinama pomaže drugim obiteljima sa sličnim problemima. 

- Oduvijek sam takvu djecu zvala palčići. Maleni kao palac, ali beskrajno hrabri i ustrajni u borbama - objasnila nam je Željka. 

Njezin najstariji sin Sandro (21) rodio se u terminu no Katarina (17), Magdalena (15) i Dominik (10) stigli su ranije. Traumatična iskustva s tim trudnoćama ukazala su na činjenicu da su roditelji često izgubljeni pred izazovima s kojima se moraju nositi, a nemaju koga pitati za savjet ili usporediti svoja iskustva. Zato je Željka 2010. s prijateljima i liječnicima osnovala udrugu Palčići gdje okuplja oko 200 članova, ali savjetima i razgovorom pomaže još tisućama.

- Moj telefon je tzv. SOS telefon. Dostupna sam u svakoj situaciji 24 sata na dan bilo da drugima treba neki savjet ili samo prijateljski zagrljaj. Ne pitam je li član udruge ili mu pomoć treba samo sada, a razgovarala sam sa nekoliko tisuća ljudi. Znam koliko bi meni značilo da sam imala nekog takvog - kazala je hrabra mama Vučko.

Nije stala samo na tome, nego je organizirala brojne humanitarne akcije kojima se pomaže prerano rođenim mališanima. 

Skupili opreme za 3,5 milijuna kuna

U Akciji Palčić gore građani su za prerano rođenu djecu darovali 3,5 milijuna kuna. Tim novcem 18 rodilišta u Hrvatskoj opremili su inkubatorima, respiratorima i drugim aparatima koji su nužni za skrb i liječenje nedonoščadi.