Heroji 2013.



SONJA RADMAN LIVAJA

Skupila 12.000 deka za Siriju, a šalje im i hranu

Ratna heroina i organizatorica brojnih humanitarnih akcija vrata svojeg doma otvorila je svima u nevolji, a sada pomaže i Sirijcima

OPŠIRNIJE

Gladni, nesretni, napušteni ili oni bez doma utjehu i pomoć često pronalaze kod Sonje koja svim srcem pomaže gdje god stigne.

- Ma kakve akcije! Ja vam živim humanitarni život - veselo se nasmijala Sonja Radman Livaja (61) koja je rodom iz Sinja, ali živi u Zaprešiću. 

Životni put nije joj bio nimalo lagan, ali se na svakom koraku trudila da ga olakša drugima. Radila je kao frizerka, vlasnica pizzerije pa pekare. Uvijek je oko sebe primjećivala manje sretnesugrađane, pa im je od srca pomagala. Među štićenicima je bio i muškarac koji je u zatvorima proveo desetljeća. Svaki put kada bi izašao nije imao gdje, pa se javljao njoj. Kod nje je jeo i spavao. 

Prigrlila je i djevojku koja je bježeći od kuće pokušavala za sobom ostaviti teške traume. Odškolovala ju je, a navodno se udala i ima djecu. Zbog rata su izgubile svaki kontakt. 

Sonja se odmah, te 1991. godine javila kao dobrovoljka na ratište i ondje je provela 1740 dana. Po povratku, nastavila se baviti humanitarnim radom u čemu joj svesrdno pomažu suprug Vlado (70) te kći Ivana i sin Marko

Ovih dana završila je projekt 20.000 deka za Siriju

- Planirali smo ih skupiti toliko, no građani su darovali 12.000 deka i puno drugih potrepština. Naši donatori će na granici s Turskom kupiti kamion hrane pa i to šaljemo napaćenim ljudima - objasnila je dodavši kako ovih dana putuje u Siriju jer planira osobno nadgledati distribuciju pomoći.

Pomaže i maloj djeci u Nigeriji

Sonja je počela volontirati u papinskim misijskim zajednicama, na daljinu je posvojila troje djece u Nigeriji te im pomaže u školovanju, a čim čuje za nekoga kome je potrebna pomoć, daje sve od sebe kako bi ga spasila.