Heroji 2013.



STJEPAN VOKIĆ

Zbog velikog srca uspio je spasiti rodu Malenu

Prije 20 godina Stjepan je rodi slomljenog krila ponudio privremeno utočište, računajući kako će otići kad se oporavi. No zahvalna roda Malena uskoro je postala njegova najbolja prijateljica

OPŠIRNIJE

Stjepan je rodi otvorio vrata svog doma, ali i vrata svog srca. Zahvaljujući tome svijet je čuo najljepšu ljubavnu priču.

Stjepan je domar Osnovne škole u Brodskom Varošu kod Slavonskog Broda. On je Malenoj do sada pomogao othraniti 45 ptića koje je izlegla s dva rodana. Prvi je dolazio samo tri godine, no drugi, Klepetan, zbog svoje vjernosti postigao je planetarnu slavu. 

Svakog proljeća među prvima preleti 22.000 kilometara dug put iz Afrike do Hrvatske, do svoje Malene. Stjepan im je na dvorišnoj zgradi osnovne škole napravio gnijezdo do kojeg se penje po posebnim stepenicama. Stjepan se nakon više od dva desetljeća rado sjeti onog dana kada je prvi puta ugledao Malenu.

- Pecao sam s prijateljima na Iločkom ribnjaku, nedaleko od nas vidio sam pticu koja je po putu lovila male žabe, odmah mi je bilo jasno da joj je krilo slomljeno, jer vukla ga je po blatu. Pretpostavio sam da su lovci pucali u nju. Prijatelji su mi pomogli da uhvatim rodu jer htio sam joj pomoći. Da to tada nisam uradio Malena već davno ne bi bila među živima. Htio sam samo pomoći ranjenoj ptici, a sve se to izrodilo u neraskidivo prijateljstvo - prisjeća se on.

Prekrasna priča o Malenoj, Klepetanu i sada umirovljenom Stjepanu Vokiću obišla je zemaljsku kuglu. Nema kontinenta niti države u kojoj vodeće medijske kuće nisu prenijele ovu neobičnu priču.

Klepetanov dolazak čeka cijela Hrvatska

Svake godine ljudi diljem Hrvatske željno čekaju Klepetanov dolazak i broje dane do njegova povratka. Stjepan ga dočeka sa kantom punom svježih ribica i vode. Zajedno sa njim i svojom Malenom skrbi o mladuncima dok ne polete iz gnijezda.