Heroji 2013.



ZDENKA GREGURIĆ

Našla dom za više od 350 napuštenih pasa

Mještani Zdenku zovu Superbaka, a tu je laskavu titulu osvojila dugogodišnjim nesebičnim pomaganjem napuštenim kućnim ljubimcima kojima je tijekom vremena uvijek uspjela osigurati dom

OPŠIRNIJE

Spašavajući živote kućnih ljubimaca, Zdenka Gregurić (78) je dokazala da dobrota pronađe put čak i ondje gdje je zakazala ljudskost.

Većina od šest pasa baki Zdenki stigla je samo na privremeni smještaj. Bingo je s njom 14 godina. Mješanca Bobija susjed je izbo vilama. Veterinaru je stigao s desetak rana, probodenim plućima i bubrezima, ali eutanazija nije dolazila u obzir.

Sretan pseći život Iskri su uništili lovci koji su joj prije dvije godine propucali kralježnicu. Kujica na rubu smrti bila je na operacijama u Zagrebu i Njemačkoj, a dobila je i kolica.

- Mnogi su nam savjetovali da je uspavamo, ali nije bilo na nama da odlučujemo o njoj jer je Iskra sama odlučila da želi živjeti - zaključila je baka.

Kroz njezinu kuću u četiri godine prošlo je najmanje 350 pasa. Neke je spasila od smrti iz šinteraja, neki su došli s ulice. Mješanka Kiara bila je štene od jedva dva kilograma kad ju je prodavačica iz obližnje trgovine pronašla u snijegu.

- Kad je došla k nama, bila je puna ozeblina, a s dlake su joj visile grude i sige. Previše mi je prirasla srcu i zato sam je odlučila zadržati - smije se Zdenka.

Slično je bilo i sa sedmomjesečnim Cigom. U bakinu kuću stigao je s bratom Mikijem i čini se da će ondje i ostati jer, kaže baka, previše sliči njezinu Bingu i zato ga ne može dati. Iako u kolicima i s rakom debelog crijeva, ne posustaje u želji da makar nekome ovaj život učini ljepšim i ugodnijim.

Baka Zdenka svojoj je unuci najveći ponos

Čuvši da će Zdenka dobiti nagradu, unuka je briznula u plač.

- Baka je uvijek bila moj ponos, a sad sam osobito sretna što će biti i ponos cijele Hrvatske - rekla je kroz suze unuka Branimira Bosanac koja joj pomaže u kućanstvu i oko skrbi o psićima.