Heroji 2013.



ZVONIMIR VUKOVIĆ

Nastavnik spasio devet ljudi tijekom karijere

Učeći djecu pozitivnim vrijednostima, Zvonko se trudio svojim životom svjedočiti kako je važno pomagati drugima, osobito u nevolji

OPŠIRNIJE

Nepromišljene i nespretne školarce, ali i turiste Zvonko Vuković (65) je uvijek izvlačio iz neprilika. spasio je devet života.

Sve je počelo davne 1970. Na školskom izletu na Krku iz mora je izvukao tri učenika koja su u igri, dok su čekali brod, s mola pali u more. Već sljedeće godine na izletu u Punat ženama u čamcu dijete je palo u more, no one to nisu primijetile.

- Mislim da sam tada plivao najbrže u životu. Da je netko mjerio sigurno bi bio rekord - još se prisjeća Zvonko.

Uspio je doći do djeteta koje je tonulo i uhvatiti ga za noge. Na Dugom otoku 1976. Zvonko je vidio kako vjetar djevojčicu, koja je bila neplivač, na luftiću nosi prema dubljoj vodi. Djevojčica se uspaničila i pala u vodu, ali je on odmah reagirao i izvukao iz vode i nju i luftić.

- Svi su me pitali zašto se ja nikad ne kupam sa njima, a ja sam im odgovarao da moram cijelo vrijeme brojati njihove glavice, kako bi bile na broju - sa smiješkom se prisjeća Zvonko.

Krajem 70-tih na slapovima Krke vidio je kako ženu, koja je vikala „Hilfe“, struja odnosi prema elektrani. Uspio ju je okrenuti na leđa i dovući do plićaka. U Sutinskim Toplicama 1985. iz bazena je spasio djevojčicu koja se utapala, a dvije godine poslije dječaka koji se skoro utopio u moru.

- Nikada tome nisam pridavao posebnu pažnju, bio sam učitelj plivanja i spreman na takve stvari, smatrao sam to normalnim - objasnio je Zvonko dodajući kako sa spašenima nije ostao u kontaktu.

Dane mu ispunili različiti hobiji

Uživam u branju gljiva, koje poslije pripremam sa prijateljima, i u ribolovu. Sretan sam i uživam, kaže Zvonko. On je iz Kutine u Zlatar Bistricu došao zbog posla. U 42. godini umrla mu je supruga, a u 38. sin.