Heroji 2014.



jelena šeparović

Darovala je matične stanice te spasila čovjeka u Španjolskoj

Teta u vrtiću na Korčuli odlučila je pomoći teško bolesnima koji se bore za život pa je darovala matične stanice. Odgovarale su muškarcu u Španjolskoj

OPŠIRNIJE

Uzorak krvi za Zakladu Ana Rukavina Jelena je darovala 2006. godine. Poziv je dobila sedam godina poslije.

Rekli su joj da uzorak odgovara muškarcu u Španjolskoj i pitali je želi li biti donor. Nije dvojila. Odmah je rekla: “Da!”.

- Smatram da ako postoji mala šansa da nekome spasiš život, tu nema mjesta premišljanju. Strah je cijelo vrijeme bio prisutan, ali me nije pokolebao. Ipak se radilo o nečijem životu. Transplantacija je bila neugodna više nego bolna. Trajala je punih pet sati. Bila sam priključena na aparat koji je iz jedne ruke vadio krv i odvajao matične stanice. Ostatak je vraćao u tijelo kroz drugu ruku. Osoblje bolnice, medicinski tehničar, liječnica i sestre bili su kraj mene. Po završetku sam bila malaksala. Osjećala sam i bol u kostima, ali nakon nekoliko dana sam se oporavila – prepričava Jelena (29) iz Blata na Korčuli.

Sa suprugom Vedranom (40) ima tri sina: Franka (9), Luku (6) i Roka (2). Odgojiteljica je predškolske djece i radi u vrtiću Blato.

- Najteže je bilo odvajanje od djece. Roko je tada bio beba od godinu dana. Franko i Luka su znali da je mama otišla u Zagreb. Najveće je njihovo oduševljenje bilo kad su doznali da moja krv putuje za Španjolsku. Ipak je to zemlja njihova najdražeg kluba Reala. Sjećam se Frankova pitanja: ‘Mama, jel’ možda znaš jel’ taj čovjek navija za Real ili za Barcelonu?’ - nasmijala se Jelena.

Iz Španjolske do danas nije doznala ništa o primatelju.

Članica je viteškog udruženja na Korčuli 

Jelena je dugogodišnja članica Viteškog udruženja Kumpanija, a to smatra velikom čašću. Učlanila se još u srednjoj školi jer je i njezin otac bio član. Bavi se srednjovjekovnim tradicionalnim plesovima s kojima udruženje često nastupa, a ondje je upoznala i svojeg supruga.

Jelena najviše cijeni tuđi život pa bi ponovno sve ponovila

Veličanstven je osjećaj znati da nekome možeš spasiti život. Možda i taj netko ima bebu koja ga čeka kod kuće, rekla je Jelena obrazlažući kako bi opet prošla kroz cijeli postupak znajući da je u pitanju tuđi život. Posebno je osjetljiva kad su u pitanju djeca, a za njih bi učinila sve.