Heroji 2014.



prof. mladen marušić

Karijeru je posvetio stvaranju izumitelja i budućih genijalaca

Kroz 17 godina rada u školstvu s nadarenom djecom prof. Marušić kaže kako je otkrio iznimne talente, a uvjeren je da još veći genijalci tek dolaze

OPŠIRNIJE

Profesor strojarstva Mladen Marušić prije 17 godina utemeljio je grupu Mladi inovatori i postao je mentor. Odlučio je pokazati nadarenoj djeci Strojarske škole “Faust Vrančić” u Zagrebu kako da svoje ideje pretoče u stvarnost.

- Od više stotina učenika s kojima sam radio, u mojoj karijeri bilo je 20-ak onih koji su bili iznimno darovita djeca. Oni su danas uspješni ljudi - rekao je prof. Marušić držeći u ruci posljednje u nizu priznanja koje je dobio za svoj rad s djecom.

Predsjednik Josipović mu je uručio Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle.

- Za rad u strukovnom obrazovanju i iznimne rezultate s mladim inovatorima dobio sam četiri velike i 40-ak manjih priznanja, no ponosan sam na svako od njih - nastavlja Marušić.

Među Mladim inovatorima su i djeca koja rade po prilagođenom programu jer Marušić inzistira na njihovoj integraciji u društvo. Svake godine u zajedničkom radu osmisle desetke inovacija, a on kao mentor omogućuje da neke od inovacija završe i na međunarodnim natjecanjima.

Kao mentor pomogne u stvaranju prototipa, a zatim učeniku i njegovim roditeljima prepušta odluku što će s tim izumom poslije učiniti.

- Imamo mnogo osvojenih medalja i često se smijemo da nam padaju s neba, no iza svake od njih je jako puno predanog rada. Od toga nema ni novca ni zarade, nego tek osobna satisfakcija da ste nešto uspjeli postići s djecom - rekao je profesor Marušić.

Zadnji izumi služe im za sušenje voća i grijanje kuća

Vrijedni učenici izumili su solarni dehidrator i solarni zračni kolektor. Dehidrator pomoću sunčeve energije suši i čuva arome voća i povrća, aromatskih trava i čajeva. Kolektor pak kroz stare limenke pomoću sunčeve topline zagrijava zrak koji ventilator puše u prostoriju i grije je.

Kao mentor je ponosan na rad učenika iz 2011. godine

Smatram da je inovacija moje karijere rad mladoga Lovre Dujnića, bivšeg učenika. On je 2011. osmislio način kako upravljati automobilom bilo gdje u svijetu gdje postoji internetski signal, rekao je prof. Marušić. Lovro se nije uspio upisati na željeni fakultet, ali se zaposlio u školi.