Heroji 2014.



ljiljana vuletić

Pomaže djeci koja se liječe u bolnici na odjelima onkologije

Kroz borbu za život kćeri shvatila je što sve nedostaje djeci koja se liječe od malignih bolesti. Osnovala je udrugu i omogućila donacije za nabavku raznih pomagala

OPŠIRNIJE

Ljiljanina kći Antonija (18) oboljela je 2005. godine od tumora na mozgu. Ljiljana odlučila pomoći djeci oboljeloj od malignih bolesti. Osnovala je udrugu ”Ljubav na djelu” i pokrenula je uređenje onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti u Zagrebu.

- Djeca u Klaićevoj su boravila u katastrofalnim i potpuno nehumanim uvjetima. Kroz udrugu smo osigurali brojne donacije i pokrenuli institucije kako bi oboljelim mališanima, njihovim roditeljima, ali i doktorima bar malo olakšali ionako tešku situaciju - govori Vuletić.

Ljiljana je kroz udrugu Klaićevoj bolnici osigurala aparat za posljedice zračenja kemoterapija vrijedan 300 tisuća kuna te vrijedan aparat za neurokirurške operacije beba. Onkološki odjel su opremili i televizorima, stolovima, krevetima, sjedalicama, brojnim igračkama i didaktičkom opremom.

- Sufinanciramo stručne edukacije liječnika, izdajemo pedijatrijski udžbenik i puno radimo na psihoedukaciji. Kroz projekt ‘Moja školica’ zajedno sa bolnicom i osnovnom školom Kršnjavi pomažemo djeci oboljeloj od malignih bolesti predškolske dobi da brže i lakše krenu u školu - objašnjava Vuletić.

Kako bi rasteretila roditelje, udruga je dobila mjesto u bolnici, tzv. Helpdesk na kojem roditelji mogu potražiti izravnu pomoć i vrijedne informacije. Umjesto da lutaju kroz šumu propisa od vrata do vrata, roditelji sve doznaju na jednom mjestu. Time je njima i djeci olakšala put do zdravlja.

Pobjedu života postigla je marljivim i upornim radom

Tonka je bila najbolja u svemu jer je imala toliko volje i snage, silno se trudila. Ostala je vedra, vesela i pozitivna pa nam je to duplo olakšavalo situaciju. Unatoč jako lošim prognozama, ona je meni živa i zdrava - ispričala je Ljiljana o kćerinoj teškoj borbi protiv tumora na mozgu.

Helpdesk služi roditeljima kao slamka spasa u birokraciji

Mi kontaktiramo s institucijama za drugo mišljenje, zovemo za liječenje u inozemstvu i šaljemo sve papire kako bi se roditelji mogli posvetiti svojoj djeci i njihovom zdravlju – ističe Vuletić opisujući što radi Helpdesk. Osnovala ga je znajući s kakvim se preprekama susreću.