Heroji 2014.



lana prager

Iz invalidskih kolica ona je promijenila zakone o školovanju

Uz životni moto da se uz dobru volju uvijek pronađe način za ostvarenje snova, Lana je iskoračila iz ograničenja invaliditeta i ostvarila naizgled nemoguće

OPŠIRNIJE

Lana je nepokretna. Zato joj nisu dopustili upis u srednju školu, a kasnije ni na fakultet. No ona je sve promijenila.

Zbog nje su mijenjali zakon o srednjim školama kako bi mogla nastavu pratiti od kuće. Prošla je s odličnim uspjehom. U to vrijeme bila je jedina studentica u Hrvatskoj koja je predavanja pratila internetskom vezom i polagala ispite doma. Danas, ona je inženjerka grafičke tehnologije koja uskoro planira i doktorat.

Imala je sedam godina kada su joj dijagnosticirali fibrodisplaziju osifikans progresivu, bolest radi koje se mišići i vezivno tkivo pretvaraju u koštano tkivo.

- Do tada sam normalno hodala i trčala, a onda sam u tri mjeseca ostala nepokretna u ovom položaju. Prvo polugodište u prvom osnovne normalno sam pohađala nastavu. A onda se bolest počela brže razvijati, pa mi je učiteljica dolazila doma – kazala je Lana.

Popuštanja nikada nije bilo, a ona na to ne bi ni pristala. Zahvaljujući odličnim ocjenama imala je izravni upis na fakultet, a ispite je polagala s ostalim kolegama, ali internetskom vezom.

- Dok sam bila mala naišla sam na izbor, ili ću posustati i žaliti se, ili ću nastaviti dalje boriti se. Ja sam nastavila ovo drugo. Nikada nisam kukala, nisam se žalila, nikad nisam htjela da me drugi žale. Što je tu je, govorila sam si, idemo dalje – dodala je. Nasmijala se na činjenicu da su sustav mijenjali radi nje. To joj laska, a sretna je što se sada i drugi mogu obrazovati.

Ocjene nisu uvijek mjerilo uloženog truda i učenja gradiva

Lana za sebe nikada nije tražila popuštanje na nastavi radi bolesti.

- Na prvoj godini diplomskog sam imala sve 5,0. Na drugoj godini su me zeznula dva predmeta iz kojih sam dobila četvorke. Htjela sam to vratiti da imam 5,0, ali više nisam imala snage – povjerila nam se Lana.

Sama izrađuje unikatni nakit i prodaje ga na sajmovima

Svojih deset prstiju, koji su joj jedini pokretni, ova je djevojka pored studija iskoristila i za brušenje vještine izrade ogrlica i nakita od poludragog i dragog kamenja. Najdraži su joj koralji, biseri, tirkiz, crni oniks, tigrovo oko, ametist... Kreacije prodaje na internetu i na sajmovima.