Heroji 2014.



Pomorska policija - posada broda sveti jure

Iz podivljalog mora i oluje izvukli su četveročlanu obitelj

Zadnjim snagama četveročlana obitelj pridržavala se za prevrnutu barku u olujnom moru. Posada broda Sveti Jure ih je već posve iznemogle izvukla na suho

OPŠIRNIJE

Posada pomorske policije na brodu “Sv. Jure” u kolovozu je iz mora spasila četveročlanu obitelj iz Splita i njihovog psa. Iznenadna oluja prevrnula im je brodić između Čiova i rta splitskog Marjana. Par i njihovi sinovi od 7 i 14 godina, zadnjim snagama su se u vodi pridržavali za brodicu. Iz daljine ugledali su ih pomorski policajci.

- Na 250 metara od nas uočili smo pramac broda kako izviruje iz mora. Pohitali smo, a kad tamo dvoje djece i dvoje odraslih na izmaku snaga drže se za prevrnuti brod. Bio je tu i pas koji je stajao na njemu - prisjetio se Joško Miličević (42), upravitelj stroja sa “Sv. Jure”.

Kako su more i vjetar divljali, policajci su se vrlo teško približili stradaloj obitelji. Zapovjednik Ivica Ivić (35) uspio se nakon dosta manevriranja približiti im krmom. Izvlačenje brodolomaca potrajalo je 10-ak dramatičnih minuta.

Nakon što su se “Sv. Jurom” uspjeli približiti utopljenicima, Miličević je krenuo bacati kolut za spašavanje, no, olujni vjetar vraćao ga je istom nazad na njega.

Nakon niza pokušaja, uspjela ga je dohvatiti majka, te je povukla za sobom i djecu. Izvučeni su uz podosta muke na policijski brod. Potom su uspjeli kolut za spašavanje dodati i ocu, a čim ga je prihvatio, i ptičar se bacio u more te sam doplivao do policijskog broda. Obitelj je spašena.

Bili su promrzli, izgubljeni i van sebe dok su ih vozili u splitsku luku. Prošli su bez posljedica.

Ove godine na moru nije bilo predaha za spasitelje

Ovog ljeta pomorski policajci imali su pune ruke posla. Oluje na moru diljem Jadrana uzrokovale su brojne brodolome pa su posade policije i lučke kapetanije imali stotine intervencija i spašavanja. Srećom, ishodi nisu bili tragični, već se više radilo o materijalnim štetama.

Uvijek treba prvo misliti na sigurnost kod isplovljavanja

Imali su veliku sreću što smo naišli u pravom trenutku. Ne trebaju nam zahvaljivati, jer nama je dovoljno što smo spasili ljudske živote. Posebice vas čini sretnim kad djecu izvučete na sigurno – kaže složna posada. Spašeni su bili u potpunom šoku, no izvukli su se bez ozljeda.