Heroji 2014.dr. stipislav jadrijević

Revolucionarnom operacijom spasio je život ženi na samrti

Hrabri liječnik sa svojim timom u zagrebačkoj KB Merkur izveo je operaciju koju je prije njega napravilo svega 15 kirurga u svijetu. Ženi je spasio život

OPŠIRNIJE

Šanse da će živjeti dulje od mjesec dana, bile su joj jako mršave. Osječanka T. Ć. (38) odmah nakon poroda doznala je da ima tumor u jetri. Zahvatio je sve tri jetrene vene i nisu je mogli operirati. Rekli su joj da neće još dugo živjeti.

- Išao sam na sve ili ništa. Ako je ne operiram, umrijet će za mjesec dana. Da sam je išao operirati na klasičan način, postojala je velika vjerojatnost da iskrvari na stolu. Morao sam jetru izvaditi van i na miru odstraniti tumor, a onda je vratiti u tijelo - kaže kirurg dr. Stipislav Jadrijević (49).

- Obećao sam pacijentici da ću je operirati samo ako ne nađem niti jedan drugi tumor u tijelu. Pregledao sam čitav trbuh i nisam ništa našao. Održao sam obećanje i izvadio jetru - kaže Jadrijević.

Stavio je jetru u zdjelicu s tekućinom koja je čuvala organ da ne propadne. Zdjelica je čitavo vrijeme bila na ledu. Pažljivo je izvadio tumor koji je zahvatio tri jetrene vene, a zatim je rekonstruirao jednu venu. Nekoliko sati poslije vratio je jetru u ženu.

- Svijet mi se urušio kad su mi rekli dijagnozu. A sada se nakon tri mjeseca od operacije vraćam u kolotečinu i uskoro ću natrag na posao. Nakon ovog moje želje više nisu velike, želim samo biti zdrava i živjeti - jednostavno progovara Osječanka.

Uz beskraju zahvalnost doktoru Jadrijeviću, koji se usudio izvesti operaciju, kaže da su zadnji nalazi potpuno uredni i da tumora više nema ni u tragovima.

Među vodećim je stručnjacima kirurzima u Hrvatskoj

Dr. Jadrijević je među našim najboljim kirurzima koji iza sebe ima oko 500 transplatacija jetre koje je odradio samostalno i još toliko na kojima je asistirao. Upisao se time u vrh svjetske transplantacijske kirurgije i njegovi hrabri pothvati često se spominju u znanstvenoj literaturi.

O operaciji i uspjehu žele pisati stručni časopisi svijeta

Operacija je trajala sat i pol, a dr. Jadrijević i njegov tim iz jetre su izvadili tumor veći od 12 centimetara. Bili su oduševljeni velikim uspjehom. Kolege iz susjednih zemalja su im poslali čestitke, a o svemu će pisati i ugledni znanstveni časopis American Journal for Case Report.