Heroji 2014.



prof. ratimir ljubić i obrtnička škola

Svaki mjesec od plaće izdvajaju 10 kuna za pomoć ućenicima

Profesorima je bilo teško gledati kako im na nastavu dolaze siromašna djeca koja si ne mogu priuštiti ni najosnovnije, pa su se odlučili uključiti i pomoći

OPŠIRNIJE

Profesori u Obrtničkoj školi Koprivnica godinama su pomagali siromašne učenike, a onda su sve formalizirali.

- Humanitarna udruga je logičan nastavak pomaganja jer su profesori i prije kupovali sendviče, autobusne karte, odjeću ili obuću učenicima za koje su znali da nemaju novca i pomagali im na druge načine jer nisu imali srca gledati ih gladne, bose i promrzle. Dugo smo razgovarali kako taj trud dignuti na višu razinu i na kraju smo se odlučili za humanitarnu udrugu koja će djelovati unutar Obrtničke škole, ovisno o konkretnim potrebama – pojasnio nam je ravnatelj škole Ratimir Ljubić kako i zašto je nastala udruga Šegrtsko srce.

Udrugu su osnovali u veljači 2014. godine. Ona okuplja 92 zaposlenika i profesora te 30-ak vanjskih članova i 20-ak učenika, a cilj je, napominje članica upravnog odbora i profesorica njemačkog jezika Sandra Krajina, da se siromašnim učenicima plati sve što im je nužno kako bi se školovali jednako kvalitetno kao njihovi vršnjaci bez novčanih problema. 

Profesori, zaposlenici i vanjski članovi stoga izdvajaju 120, a učenici 20 kuna članarine godišnje, kojima se rješavaju goreći problemi učenika lošeg imovinskog stanja.

Za sada brinu o 50 učenika, broj stalno raste

Udruga za sada skrbi o 50 učenika slabijeg imovinskog stanja, a nastojanjima profesora pridružile su se i neke tvrtke koje im daruju novac i potrepštine, a mnogima su platili stručne izlete i maturalne večere. Ipak, broj djece u potrebi svakoga dana raste pa očekuju više korisnika.

U školi vladaju tolerancija i razumijevanje

Zbog straha učenika od osude prvi koraci Šegrtskog srca bili su vrlo teški. No kad su vidjeli da njihovi prijatelji, tvrtke, institucije i pojedinci reagiraju pozitivno i pružaju potporu, problem je nestao. Shvatili su da nije sramota tražiti pomoć, rekao je ravnatelj Ratimir Ljubić.