Heroji 2014.



zlatko slišković

Heroj ulice: Spasio je susjedin stan i zgradu od požara

Dok su susjedi u panici vrištali jer je vatra sukljala iz stana u prizemlju, prisebni Zlatko zadržao je dah te utrčao u plamen i počeo ga gasiti. Spasio je zgradu

OPŠIRNIJE

Požar je gutao stan u prizemlju zgrade u Osijeku i prijetio da se proširi na cijelu zgradu. Hrabri Zlatko jedini se nije skamenio od straha. 

- Bilo je oko 4 sata ujutro kad me iz sna probudio lavež pasa te buka i galama iz hodnika zgrade. Doslovno sam iskočio iz kreveta, otvorio vrata stana i, imao sam što vidjeti – gusti dim je sukljao iz podruma i penjao se prema gornjim katovima. Susjedi su vrištali, jedno dijete je plakalo. Nisam nimalo dvojio, potrčao sam u smjeru stana u prizemlju koji je bio u buktinji - ispričao je Zlatko Slišković (51).

Ondje živi susjeda Ljerka Pećar (50). Prilazeći opožarenom stanu, zbog gustog dima ništa se nije moglo vidjeti. Zlatko se pridržavao za rukohvat na stubištu. Susreo je susjedinog sina Tina (22) koji je bio toliko preplašen da nije znao ni uključiti aparat za gašenje.

- Uzeo sam aparat i otvorio vrata stana. U prvom trenutku ništa nisam vidio od ogromne koncentracije dima koji je prosukljao iznutra. Udahnuo sam, ušao u stan i počeo aparatom gasiti plamen. Bio sam pripremio čak četiri aparata, ali uspio sam u dva ulijetanja sve ugasiti - priča Zlatko.

Godinu dana poslije hrabri Zlatko priča kako se svaki dan prisjeti katastrofalnog požara kad prolazi pored susjedina stana.

U naselju Uske Njive s poštovanjem govore o njegovoj hrabrosti i ističu da je opasnost bila velika jer požar mogao z ahvatiti cijelu zgradu. Nitko nije stradao, a krivac za požar bio je proboj instalacija.

Supruga čuva rublje koje je nosio na gašenju požara

Supruga mi ne dopušta oprati gaćice u kojima sam se sjurio niz stepenice. One danas stoje u posebnoj ladici, onako zamrljane čađom, kao podsjetnik na dan kad je sve moglo otići u nekom drugom smjeru, smije se veseli Zlatko. Kaže kako ne smatra da je učinio veliko herojsko djelo. 

Susjedi su se s vremenom uspjeli snaći i oporaviti

Nekoliko sati nakon požara sam rekla, a sad mogu i potvrditi, da se u najtežim situacijama ljudi pokažu u pravom izdanju. Zlatku sam zahvalna do groba, nikada neću zaboraviti što je tada napravio, priča susjeda Ljerka koja se u stan vratila samo tri dana nakon požara i sve obnovila.