Heroji 2014.



spomenka ivoš

Pomaže siromašnima pa su je oni prozvali anđelom Slavonije

Stalno skrbi o 20-tak siromašnih obitelji, a pomaže i drugima koji joj se jave. Ako ne uspije skupiti dovoljno pomoći, siromašnima kuha i nosi vlastitu hranu

OPŠIRNIJE

Spomenka kaže da za nju zna svaki mesar u široj okolici, jer nema dana kad ih ne obiđe tražeći barem nešto što bi mogla nekome odnijeti ili nekoga nahraniti. Svaku noć do sitnih sati provodi na računalu pišući pisma i šaljući ih na stotine adresa tražeći pomoć. Za Svetog Nikolu i Božić pripremila je oko 150 paketića “svojim” najmlađim štićenicima. Njezin telefon je dostupan svima i postalo je već uobičajeno da je ljudi zovu navečer tražeći pomoć.

- Evo, nedavno me neka žena iz Borinaca zvala oko ponoći, plače, ima rak krvi... Odmah sam napunila nekoliko auta pomoći i odvezla ih njezinoj kući. Odreći ću se svojeg zalogaja da dam onome kome je potrebnije - priča Spomenka Ivoš (51) iz Mirkovaca kraj Vinkovaca.

Pisala je pisma vinkovačkom gradonačelniku, županu, čak i Papi, u kojima ih je detaljno informirala o svojim aktivnostima i tražila pomoć za siromašne sugrađane.

- Rekla sam im da prosim da bih pomogla drugima, ali nitko mi nije izašao u susret ni najobičnijim odgovorom - kaže Spomenka koja svakodnevno skrbi za 20 najugroženijih obitelji.

Sve ajvare, džemove i maremalade koje sprema u teglice, Spomenka radi za potrebite. Čak i u svom vrtu sadi povrće kojima pomaže potrebitima, a nerijetko se zaputi i na pecanje samo kako bi siromašnima odnijela ribu.

- Želim svojim angažmanom potaknuti druge da djeluju svojom dobrotom - zaključuje Spomenika.

Za njezin rad je zaslužna i obitelj koja joj rado pomaže

Spomenka rado hvali svoje ukućane, supruga i kćer, te kaže kako joj oni često pomažu kada prevozi robu potrebitima ili pakiraju pakete koje je isplanirala darovati. Bez njihove potpore, smatra ona, bilo bi nemoguće organizirati joj vrijeme tako da stigne učiniti sve što želi.

Spomenka ne daruje novac nego stvari i hranu za gladne

Nezaposlena fizioterapeutkinja iz Zenice je protjerana ratnim vihorom 1995. godine stigla Slavoniju. Nastanila se u Mirkovcima kraj Vinkovaca. Obitelj živi od muževe plaće, a sav višak namirnica koji uzgoji u vrtu ili dobije od drugih daruje. Ne daruje novac jer ga ni sama nema.