Heroji 2014.



rade šušnjar

Obitelj Šušnjar za Nadu se brine već 48 godina

Nada je u obitelj Šušnjar stigla kao djevojčica. Tek su kasnije otkrili da ima teškoće u razvoju. Pružili su joj dom i ljubav, a nakon smrti roditelja Rade je preuzeo brigu o njoj kao o mlađoj sestrici

OPŠIRNIJE

Nadu (50) medicina je otpisala rekavši da neće preživjeti više od 20 godina. Ljubav obitelji Šušnjar iz Zagreba sve je promijenila.

- I sad je vidim kako sjedi u Nazorovoj među djecom, kao lutkica. Nada je tad imala oko osam mjeseci i moji roditelji su se zaljubili u nju na prvi pogled. Odlučili su je uzeti i pružiti joj dom - prisjeća se Rade Šušnjar (61) iz Zagreba kako je počela priča puna boli i odricanja, ali i ljubavi. Nadi je majka davala tablete i lijekove kako ne bi plakala, a na kraju ju je svom silinom bacila na betonski pod. Malena je dobila frakturu lubanje.

Nakon liječenja završila je u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj. Istodobno, zagrebačka obitelj Šušnjar, Stanka i Ilija, imali su tri sina i očajnički su željeli kćer. Odlučili su kako će biti najbolje usrećiti napušteno dijete te mu pružiti dom i ljubav. Tako su uzeli Nadu.

- Nismo znali da ima problema. To smo otkrili tek kasnije. Liječnici su rekli da nikad neće govoriti ni hodati te da vjerojatno neće poživjeti više od 20 godina. Mi jednostavno nismo u to htjeli vjerovati - govori Rade, koji kaže kako su on i braća Nadu prihvatili kao mlađu sestru i do danas je ona ostala član obitelji.

Priznaje kako se o Nadi najviše brinula požrtvovna mama Stanka, kojoj je djevojčica jako prirasla srcu. S njom je puno vježbala pa je Nada progovorila u trećoj, a prohodala u desetoj godini. Rade je o njoj preuzeo brigu nakon smrti roditelja.

Rade i Nada žive mirno i povučeno

Nada rado i često gleda obiteljske albume i prisjeća se ljepših vremena. Obiteljski izleti, putovanja, slavlja... Kaže da voli pjevati i slušati radio. Ne izlaze mnogo jer Nada ne podnosi gužvu.

- Njoj je to preveliki stres, ali rado prošećemo prirodom - kaže Rade.