Heroji 2014.



đurđica seits

Svu imovinu darovala je djeci i majkama koje su svi napustili

Humanitarka je odlučila nakon smrti svu imovinu ostaviti gradskoj zakladi koja će u njezinoj kući zbrinjavati mlade majke i djecu

OPŠIRNIJE

U Đurđičinoj kući u središtu Virovitice će boraviti samo siromašna i napuštena djeca te mlade majke koje su muževi ili dečki napustili.

- Živim ovdje od 1973. godine. Okućnica ima 500 četvornih metara, a kuća je oko 150 kvadrata. To je vila sa sedam soba, a na katu su četiri spavaće sobe – objasnila je Đurđica Seits (80).

Oduvijek joj je bila želja u kući čuti dječji plač. Nažalost, tri je puta imala spontani pobačaj te dva srčana udara.

– Veliko bogatstvo imam u umjetničkim slikama koje sam oporukom ostavila gradskom muzeju – kaže umirovljenica.

Članica je brojnih gradskih udruga i društava, često dolazi u gradsku knjižnicu, na izložbe... Članica je Lions kluba Vereucha, a redovito posjećuje kazalište Virovitica. Prije nekoliko godina prodala je vikendicu na Hvaru, a sav novac je položila na banku te će njime nakon smrti kao i sa ostalom njezinom imovinom upravljati grad Virovitica.

– U oporuci sam izričito navela da se novac smije trošiti samo za pomoć djeci i majkama te na održavanje kuće i okućnice. Sretna sam što će mi se san o dječjem plaču i puno beba u kući ispuniti iako će to biti nakon moje smrti – rekla je pomalo sjetno.

Njezini prijatelji pričaju da nema tvrtke ili škole u gradu u kojoj Đurđica nije nešto organizirala ili pomagala drugima.

- Zacrtala sam si da će mi humanitarni rad obilježiti život. Sad pri njegovu kraju sretna sam jer sam uspjela u svojoj misiji – zaključila je ona ne skrivajući zadovoljstvo.

Rodbina je ipak nije podržala u oporučnoj ostavštini

- Neki članovi rodbine bili su šokirani mojim odlukama pa više ne žele sa mnom razgovarati. To me uopće ne zanima – tvrdi Đurđica.

Pobrinula se da ipak svi ispoštuju njezinu odluku bez pobijanja te da se ona provede nakon njezine smrti točno onako kako je željela cijelog života.

Potresle su je priče siromaha s kojima se susretala

Kada je s 19 godina počela raditi za osiguravateljnu kuću, Đurđica je vidjela da postoje mnogi siromašni ljudi kojima treba pomoć. Sažalila se i poželjela im je pomoći.

– Skupljala sam odjeću za siromašne i u svom starom Renaultu 4 vozila ih u bolnice ili na tržnice – zaključila je.