Heroji 2015.



Danijel Vuga i Marijana Ivanić Vuga

Brinu o beskućnicima i pomažu im vratiti život

Ljudima koji su osuđeni na život na ulici pomažu urediti dokumente te se trude pronaći im posao

OPŠIRNIJE

Bračni par Danijel i Marijana Vuga iz Duga Rese pokrenuli su udrugu Dom nade kako bi pomogli sugrađanima koji su ostali na ulici, bez vlastitog krova nad glavom. U samo tri godine Udruga Dom nade pružila je dnevni boravak za 200 naših sugrađana čiji su životi zapeli u limbu beskućništva. Omogućili su im da makar na trenutak predahnu i skupe snagu za dalje. No u travnju je i sama udruga završila na ulici nakon što su je deložirali iz prostorija u Badalićevoj 11 na Trešnjevci. Međutim, udruga koja je oko Danijela i Marijane okupila nekoliko prekrasnih ljudi, kojima je čovjek uvijek čovjek, našla je novi dom za svoje štićenike u Prečkom u Zagrebu. 

Pokazali su nam kuhinju, prostor za druženje, kupaonicu, praonicu, prostor za obrazovanje, donacijama će dobiti besplatni internet i kompjutore, a svojim će ljudima, prijateljima kako ih često zovu, pomagati i u traženju posla, sređivanju dokumenata, šišanju, sve kako bi se danas slučajno beskućnici mogli izboriti za novi povratak u društvene tokove. Riječ je o projektu Restart, početak iznova, čiji je nositelj Grad Zagreb, a uz Udrugu Dom nade, partneri su još i Zadruga Martinov plašt, Pravni fakultet i Caritas. 

- Cilj projekta je povećanje zapošljivosti. Ići ćemo za tim da beskućniku, pogotovo onom koji nema ništa od dokumentacije poput osobne ni prebivališta, ništa, da mu rješavamo najosnovnije, dokumente, socijalno, zdravstveno. Usto, mi to uzimamo zdravo za gotovo, ali na posao trebaš doći uredan, pristojan, ošišan, istuširan - ispričao nam je Danijel Vuga, 33-godišnji teolog, pokazujući nam prostorije koje su još odisale svježom bojom stolarije. 

On i njegova supruga, Marijana Ivanić Vuga, 35-godišnja administrativna tajnica, prevoditeljica s engleskog i također teologinja, kao da su tek počeli. Još su mladi i apsolutno su oduševljeni pomaganjem. Na ljudsku patnju reagirali su, kažu, zdravo ljudski, neovisno o vjeri, naciji, rasi i nikad nisu nikome zalupili vrata pred nosom. Ono o čemu su čitali, o čemu su slušali, sada imaju priliku živjeti.

Brinu o beskućnicima i pomažu im vratiti život

U Zagrebu je oko 600 beskućnika, što je, prema nekim statistikama, četiri petine svih hrvatskih beskućnika. Pitanje je koliko ta brojka točna, jer mnogo je ljudi koji imaju nekretninu, ali ona nije na razini koja omogućuje dostojanstveno stanovanje.