Heroji 2015.



Sanja Bijonda

Organizirala je akciju za gladnu djecu u školama

Zahvaljujući brojnim donatorima Sanja je kroz udrugu uspjela omogućiti 70.000 toplih obroka

OPŠIRNIJE

Reportaže dnevnog lista 24sata iz ožujka 2014. pokazale su kako u Hrvatskoj ima djece kojima je školski obrok jedini objed u danu, a mnogi nemaju ni za njega. Sanja Bijonda ostala je zatečena poraznim činjenicama. A onda je odlučila učiniti nešto i promijeniti situaciju. 

Politologinja Sanja Bijonda (43) iz Zagreba sa svojim sestrama Tanjom i Josipom te prijateljicom Petrom već ranije pokrenula je Portal dobrote, a 2014. godine osnovale su i istoimenu udrugu. Zbog gladnih školaraca na svom su portalu osmislile akciju ‘Da ni jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno’. Sanja je željela prikupiti novčane donacije i pomoći djeci koja nisu u programu socijalne pomoći jer im roditelji rade, a mjesecima ne primaju plaću, kao i onima iz mnogobrojnih obitelji s malim primanjima koji nisu u mogućnosti platiti obrok u školi. 

Kasnije je Ministarstvo socijalne politike izdvojilo još novca pa su kroz udruge diljem Hrvatske mališanima ipak omogućili besplatan objed. Među tim udrugama je i Portal dobrote. 

- Škole smo birali po principu najsiromašnijih općina u Hrvatskoj, a neke su se nama same obratile. Za 1000 mališana smo pokrili obroke za cijelu godinu, odnosno radi se o 20 škola i 70.000 obroka - rekla je Sanja. Dodala je kako je zbog svega sretna i ponosna iako ne razmišlja previše o tome kako se osjeća nego što još sve mora napraviti za djecu u Hrvatskoj. 

- Neke škole jednostavno nemaju kuhinju, njima organiziramo da se obroci prevoze iz škola koje imaju kuhinju. Tu još radimo na problemu zapošljavanja ljudi koji bi se time bavili. Primjerice, školama koje imaju kuhinju trebaju dodatni kuhari jer treba dodatna količina hrane za škole bez kuhinje. Pomažemo da se zaposle teže zaposlivi ljudi, oni koji su dugo kod kuće ili stariji. Putem javnih radova nastojimo zaposliti i ljude za prijevoz hrane. U svim tim ciljevima povezani smo i radimo s Ministarstvom - objasnila je Sanja. 

Planovi za budućnost su joj osnivanja Kluba dobrote. Sa svojim timom će obilaziti škole i pitati djecu o problemima u školama te im nastojati pomoći. 

Osmislile i akciju 'Kruh za poslije'

Htjeli smo ljudima vratiti dostojanstvo, nismo htjeli da kruh traže po kontejnerima, rekla je Sanja obrazlažući zašto je pokrenula akciju Kruh za poslije. Danas se besplatni kruh može podići na 500 prodajnih mjesta, podijelili su oko pola milijuna štruca u dvije godine.