Heroji 2015.



Frano Širović

Ponudio je na korištenje kuću deložiranoj obitelji

Frano je, nakon što su ga Cvjetkovići odbili, ponudio kuću drugima u sličnoj situaciji, ali nitko mu se nije javio

OPŠIRNIJE

Franu Širovića (31) toliko je potresla deložacija deveteročlane obitelji Cvjetković iz zagrebačkog doma u Mogilskoj ulici da im je ponudio svoju kuću u Obrovcu Sinjskom, potpuno besplatno, koliko god im je potrebno. Obitelj Cvjetković ljubazno je odbila ponudu zbog vezanosti za Zagreb, poslom i školovanjem djece, no ostali su dirnuti gestom mladog Dalmatinca. 

- U toj kući nitko ne živi, moji roditelji su u svojoj kući nešto dalje. Cvjetkovići su nazvali, zahvalili se. Bilo mi je teško gledati te dramatične scene, tu tužnu i apsurdnu situaciju u kojoj su se našli. Ne želim to gledati i ne želim da se to ikome događa u ovoj zemlji. Moja obitelj dala mi je potporu kad sam odlučio ponuditi kuću, baš sam s majkom gledao televiziju kad je na vijestima bio prilog o deložaciji. I ona je bila potresena – kaže nam Frane, inače i sam nezaposlen. 

Odradio je, kaže, turističku sezonu i trenutačno je na Hvaru, plovi s prijateljima na ribarici. Inače je po struci vodoinstalater, desetak godina radio je u splitskom škveru, a potom je otišao raditi u Njemačku na dvije godine. Vratio se. 

- Ma snalazim se nekako, kao i svi u ovoj državi. Ja sam skromno odgojen, u skromnoj obitelji i ne zahtijevam nešto puno, nisam oženjen, nemam svoju familiju - kaže nam Frane što njegovu gestu čini još većom. 

Mnogi su ga zvali oduševljeni njegovom velikodušnom ponudom, no iznenađen odjekom gestom koju smatra potpuno normalnom i zanemarivom, odlučio se povući. Inače, kuća u Obrovcu Sinjskom koju je Frane ponudio, ima oko 120 četvornih metara, a s obzirom da nije sasvim uređena, Frane je već planirao kontaktirati i Općinu da pomogne u završnim radova. Dok se to ne riješi, bio je voljan Cvjetkovićima čak ustupiti dio kuće u kojoj i sam živi. Frano je kuću u svom malom mjestu nesebično ponudio odmah u ožujku, nakon prvih dramatičnih slika ispred obiteljske kuće Cvjetkovića. Nakon pet neuspješnih deložacija, u srpnju 2015. godine obitelj je dobrovoljno predala kuću ovrhovoditeljima.

Nastavljaju borbu za kuću

Nakon deložacije obitelj Cvjetković se razdvojila. Od njih devetero, šest je pronašlo privremeni dom kod susjeda. Udana kći sa mužem i djetetom pronašla je drugi smještaj. Zajednički nastavljaju pravnu borbu kako bi dokazali da je njihova deložacija bila nezakonita.