Heroji 2015.



Biljana Bjelajac Poznić i Marijana Čergar

Skupljaju kosu i izrađuju perike za bolesnu djecu

Za jednu vlasulju potrebno je šest do osam repova kose i oko 110 sati rada da bi djelovala prirodno

OPŠIRNIJE

Kosa ljubavi ideja je kojom su Marijana Čergar (28) i Biljana Bjelajac Poznić (31), dvije majke i supruge iz Zagreba, željele pomoći onkološkim pacijentima koji su zbog liječenja izgubili kosu. Njihova želja je bila osigurati takvim pacijentima najkvalitetniju periku, od prirodnih vlasi, rađenu po mjeri. Zagrepčanke su pokrenule akciju koja je odmah prešla granice Hrvatske. 

- Još prije godinu dana htjela sam se ošišati, no nešto mi nije davalo mira - kazuje nam Marijana Čergar. 

Na internetu je naišla na tekst: “Žene se šišaju za izradu vlasulja za djecu”. Željela je donirati kosu nekomu komu je potrebnija. Ali to nitko nije radio u Hrvatskoj. 

- Trećeg dana kaže meni Biljana: “Znaš što? Nemoj slati kosu nigdje, ja ću to pokrenuti u Hrvatskoj.” U šali sam joj rekla da mi je ukrala ideju, no ona mi je rekla da će biti posla i za mene na što sam se nasmijala jer sam mislila da se zeza - kaže Marijana. 

Otvorile su grupu na Facebooku i dale joj ime “Kosa Ljubavi”. Pozvali su sve da svoju kosu, ako je ošišaju, ne bacaju te da ih šalju njima kako bi izradili vlasulje. Kada su shvatile da je mnogo ljudi koji žele pomoći, odlučile su osnovati udrugu. Papire su čekale dva mjeseca, od svibnja do srpnja i počele potragu za vlasuljarkama. 

- Taj dan kada sam ju našla sreći nije bilo kraja. Dogovorile smo sastanak. Bila je malo skeptična, ali je nakraju pristala na suradnju - kaže Marijana. 

Kako im je savjetovala vlasuljarka, počele su skupljati kosu koja je minimalne dužine 20 centimetara, zdravu, opranu, suhu, a smije biti obojana. Izrada vlasulje košta 5000 kuna za Kosu ljubavi, inače košta 6500, što znači da su i vlasuljarke donirale Udrugu besplatnim radnim satima. Izrada jedne vlasulje traje od 80 do 110 sati. 

- Na donacijama novca se zbilja svima zahvaljujemo, na svakoj kuni koja nam puno znači. Bez kuna ne bi bilo ni vlasulja. Do sada smo ih isporučili tri i dali našim curkama jedan osmijeh više - oduševljena je Marijana. Akcija još traje. Tisuće repova kose stižu na adresu Udruge. Biljana i Marijana kažu da im je pomogla cijela Hrvatska. 

Svatko se može uključiti u akciju 

Adresa na koju i vi možete poslati svoju kosu za buduće vlasulje malih onkoloških pacijenata je: Ljudevita Posavskog 25 e, 10 360 Sesvete. Svu kosu koja dolazi na adresu udruge volonteri zatim razvrstavaju i pakiraju u plastičnu vrećicu, a svaki donator dobije svoj broj.