Heroji 2015.



Vladimir Petrović

Iz minskog polja izvukao je teško ranjene kolege

Vladimir kaže kako na terenu pirotehničari ovise o kolegama, pa se razvija zajedništvo i uzajamno povjerenje

OPŠIRNIJE

Sredinom rujna pirotehničari vukovarske tvrtke Detektor krenuli su u ručno razminiravanje terena kod Josipdola. Bio je to jedan u nizu poslova razminiravanja na karlovačkom području. 

Ivan Jurić (26) iz Lipovca te Dario Skender (36) iz Tenja bili su prvom redu, a pored njih, najiskusniji pirotehničar u tvrtki, Vladimir Petrović (44) iz Vođinaca kod Vinkovaca. Odjeknula je eksplozija. Svi su popadali na tlo. Protupješačka odskočna rasprskavajuća mina PROM 1 najrazornija je mina koja ubija u krugu od 30 metara, a do 100 metara ranjava. Dario Skender zapomagao je, Ivan je nepomično ležao, a Vladimir je ustao i potrčao prema prijateljima. 

- Dario je bio ranjen u prsa, krvario je. Skinuo sam mu majicu, stisnuo ranu i počeo ga vući van iz minskog polja. Boljelo ga je, govorio mi je da mu se pobrinem za ženu i djecu ako umre. Iznio sam ga i pošao po Ivana. Mina mu je odnijela noge. Krvario je iz vrata i trbuha. Pokušao sam mu stisnuti ranu na vratu. Krenuo sam ga vući prema sanitetu, ali onda su dotrčali i drugi dečki pa smo ga odnijeli u vozilo. Na žalost, u bolnici u Ogulinu je preminuo. Skender je preživio - kaže Petrović koji se na minskim poljima diljem Hrvatske nalazi od prvog dana, otkako je osnovana prva deminerska tvrtka. Prije toga bio je branitelj, dragovoljac i prošao mnoga ratišta. 

- Nije to prvi put da sam na terenu u eksploziji. Tri puta sam to do sada doživio, dva puta izvlačio ranjene kolege iz polja. Kada se dogodi eksplozija među nama, onda ozlijeđene sa polja izvlačimo mi, pirotehničari, jer sanitet ne smije ući u minsko polje. Neki od kolega su poginuli, neki ostali invalidi. Teško je poslije toga nastaviti baviti se ovim poslom. Mnogi su odustali. Ja uzmem par dana slobodno, da se malo saberem pa nastavim dalje. No, nakon 20 godina, sada shvaćam da mi je toga dosta i da bih mogao u mirovinu - kaže Vladimir dodajući kako ga je stradanje mladog Ivana Jurića osobno jako pogodilo jer su njih dvojica bili jako dobri prijatelji, a sa Dariom Skenderom je osam godina dijelio sobu na terenu. 

Tragične brojke žrtava mina u RH

Na poslovima razminiravanja RH od 1996. godine do danas stradalo je 120 pirotehničara, a od njih čak 34 smrtno. 

Vladimirova obitelj, supruga i troje djece, jedva čekaju dan kada će otići u mirovinu. I njima je dosta stalnog strahovanja za njegov život.