Heroji 2015.



Ljiljana Vukota

Pobijedila rak i počela pomagati oboljelima

Od karcinoma dojke i jajnika u Hrvatskoj svake godine oboli oko 2500 žena. Rano otkrivanje je vrlo važno

OPŠIRNIJE

Ljiljana Vukota oboljela je 2005. godine od raka dojke. Prije nje i njezina prijateljica dobila je rak pa je s njom prošla to grozno iskustvo. Za Ljiljanu, kao i za svakog oboljelog, bilo je to najteže razdoblje u životu koje je, srećom, daleko iza nje. 

- Vrlo teško sam se nosila s tim, ali mi je dosta pomogla moja struka, to što sam psiholog. U trenutku dijagnoze nisam imala dovoljno informacija, ništa nisam znala, a shvatila sam da nedostaje psihonokološko mjesto koje bi pomoglo oboljelim ženama - kaže Ljiljana. 

Učeći od sebe, kaže, počela je pomagati drugima. Na nagovor prijateljice, 2008. godine pridružila se kao psiholog udruzi “Sve za nju” i ostala do danas. U sklopu udruge pokrenula je Centar za psihološku pomoć u kojem sa svojim stručnjacima pružaju besplatnu psihološku pomoć i podršku svima oboljelima od raka. Osim posljednjeg projekta u kojem se bori da se rizičnoj skupini žena omogući besplatno savjetovanje i genetičko testiranje na rak dojke i jajnika na teret HZZO- a, iznimno je ponosna što je s Udrugom realizirala i sudjelovala u mnogobrojnim projektima kojima bi povećala svijest žena o prevenciji raka. 

- Toliko je bilo lijepih kampanja i projekata svih ovih godina. Ponosna sam na kampanju “Jedna od 10 dobiva” u suradnji s Hrvatskom lutrijom i Zavodom Andrija Štampar putem koje su žene dobivale srećke u kojima se nalazio voucher za besplatnu mamografiju. Žene su bile oduševljene. Cilj nam je potaknuti žene da počnu razmišljati o prevenciji, jer rano otkrivanje bolesti donosi veće šanse za izlječenje. Imali smo kampanju “Mamograf vidi više nego oko”. Plakati su tijekom dana prikazivali ženske grudi, a tijekom noći mamograme. Imali smo i tribinu o prevenciji raka jajnika. O raku dojke u današnje vrijeme već se puno i zna, ali o raku jajnika vrlo malo. Žene kasno otkrivaju karcinom jajnika, a mi pokušavamo osvijestiti taj problem. Priključili smo se i na Svjetski dan borbe protiv raka jajnika kao deseta zemlja. Postali smo vidljivi i kao udruga i kao zemlja - kazala je Ljiljana.

BRCA testovi stoje oko 9.000 kuna 

Genetsko testiranje na BRCA 1 i BRCA 2 gene koji pokazuju kolika je vjerojatnost razvoja raka dojke i jajnika u Hrvatskoj nije besplatno za rizične skupine žena, iako bi baš za njih trebalo biti. Test, kao i ostale žene, moraju platiti iz vlastitog džepa, a ukupni trošak je oko 9.000 kuna.