Heroji 2015.



Slaven Vujić

Odrekao se karijere radi mališana s autizmom

Djeci kojoj treba stalni rad sa stručnjacima, država može osigurati svega 45 minuta. Zato se Slaven pokrenuo

OPŠIRNIJE

Dugogodišnji poduzetnik Slaven Vujić okrenuo je život naopačke kako bi se posvetio sinu s autizmom, a zatim je poduzeo sve da olakša život i drugoj djeci s istom dijagnozom. 

- Moj glavni životni projekt, sin Vito (3) ima problem koji hrvatski zdravstveni sustav ne može riješiti - otvara nam svoju dušu diplomirani pravnik Slaven Vujić. 

Prodao je sve što je imao kako bi pokrenuo Udrugu Senzori, čiji je cilj pomoći djeci sa senzornim poremećajima, što je dijagnosticirano njegovom sinu. Vito se rodio 10. travnja 2012. godine. Prvih godinu dana činilo se da je sve u redu, no Vito je počeo zaostajati u razvoju za svojim vršnjacima. Sporo je usvajao nove stvari, nije pričao, sate je provodio gledajući vrpce i svoje prstiće... 

- Dječji psiholog koji nas je sa 18 mjeseci upozorio na mogućnost autizma. I tada je krenula naša borba sa sustavom. Ni sami liječnici nisu se mogli dogovoriti je li on autist ili dijete sa senzornim poremećajima jer se simptomi preklapaju. Vito je, primjerice, imao kontakt očima što autisti nemaju, a kako mu treba konstantna skrb, nitko ga nije htio. Svi su govorili da on nije za njih, od vrtića do bolnica. I tu se kod mene rodila ideja o osnivanju udruge koja će biti mjesto samo za njih i koja će im pružiti sve što ne mogu socijalna skrb i zdravstvene institucije. Sve što sam imao, prodao sam. Više nisam menadžer i poduzetnik, već samo tata - govori Slaven. 

Spoznaja da mu je sin tako bolestan bila je teška, ali nije pokleknuo. 

- Djeca s poteškoćama u razvoju trebaju svakodnevni rad, a naše institucije mogu im osigurati svega 45 minuta tjedno. To je premalo - govori ovaj požrtvovni tata. 

Udruga je trenutno smještena u 50 četvornih metara u Vlaškoj 46, koju su dobili na besplatno korištenje. No, i dalje tragaju za većim prostorom od 200-tinjak četvornih metara u kojoj planiraju napraviti najveću senzornu sobu u Hrvatskoj. Zahvaljujući dobrim ljudima ukazala se prilika te su nedavno počeli s radovima u kući na Bukovcu koju su dobili na korištenje. Nadaju se da će je ubrzo otvoriti.

Odlučio je biti samo tata Slaven

Za sebe sam izabrao svoj životni poziv i bez obzira koliko Vito dobro napreduje, svjestan sam da djeca bez pomoći propadaju. Zato neću odustati od projekta da svako takvo dijete ima svoje odgovarajuće mjesto na kojem će mu se pomoći da se što bolje pripremi za život - rekao je Slaven.