Heroji 2015.Mario Čurkov

Iz požara izvlačio kolegu u nesvijesti i spasio ga

Da Mario nije bio priseban, njegov kolega vjerojatno ne bi preživio. Skromni pomorac kaže da bi svi učinili isto

OPŠIRNIJE

Kaštelanin Mario Čurkov (26) u listopadu 2014. godine spasio je život filipinskom pomorcu u velikom požaru na njihovom brodu u australskoj luci Freemantle. Čim je izbio požar, na palubu su dotrčali svi pomorci. Svi osim Filipinca Kennetha Castanaresa, kormilara koji je spavao u sobi. Gusti dim kuljao je iz utrobe broda. Mario je vidio da nema Kennetha. Krenuo ga je tražiti. 

- Ušao sam u hodnik, spustio se na koljena i krenuo naprijed. Od dima se nije vidjelo apsolutno ništa, pa sam ga pokušavao napipati rukama. On je osjetio dim, probudio se i pokušao je izaći na palubu. Izgubio je svijest čim je izašao iz sobe, tako da je zapravo imao ludu sreću jer sam ga relativno lako pronašao. Počeo sam ga vući natrag. Na samo metar od izlaza na palubu bio sam na kraju snaga. Mahnuo sam ostalima da dođu i zajedno smo ga izvukli van. Počeli smo ga reanimirati i prodisao je za dvadesetak sekundi - spričao nam je Čurkov. 

Filipinac je potom zbog opeklina dišnih puteva proveo tjedan dana u bolnici. 

- Ma nisam ja nikakav heroj, učinio sam ono što bi i za mene napravio bilo tko drugi na brodu. To vam je tako, posada je kao velika obitelj, oslonjeni ste jedni na druge u svim situacijama, i dobrim i lošim - rekao nam je hrabri Kaštelanin. Požar je izbio na brodu Ocean Drover, brodu za prijevoz stoke pod singapurskom zastavom. Čurkov je na brodu radio kao drugi časnik palube, a nakon završetka studija na splitskom Pomorskom fakultetu u budućnosti se nada postati kapetan duge plovidbe. 

- Oduvijek sam imao veliku želju za putovanjima. A na kraju sam završio baš na brodu za prijevoz stoke, najčešće krava. To je ogroman brod koji prevozi i po 20 tisuća krava iz Australije u Indoneziju i druge zemlje - ispričao nam je Čurkov. 

Nakon herojskog pothvata i dalje je u kontaktu s Filipincem kojeg je spasio. Nakon popravka broda, vratio se na posao. Zbog svog pothvata u ožujku je dobio Plaketu grada Kaštela za hrabrost i humanost. Inače, Ocean Drover izgrađen je u Uljaniku 2002. godine.

Mario je oduvijek htio biti pomorac

Obitelj Čurkov u Kaštelima ima farmu krava, no Mario je htio biti pomorac. Radi na najvećem brodu na svijetu za prijevoz žive stoke. Ocean Drover dug je 168, a širok 31 metar. U njega se može ukrcati i 20 tisuća krava. Priču o pomorčevoj hrabrosti prenijeli su i svjetski mediji.