Heroji 2015.



Tomislav Jović i Miroslav Ušljebrka

Oživljavali su propucanu bebu i spasili su joj život

Liječnici su poslije pribranim policajcima rekli da maleni ne bi uspio preživjeti da su čekali dolazak Hitne

OPŠIRNIJE

Policajci 2. policijske postaje Zadar Miroslav Ušljebrka (42) i Tomislav Jović (27), 23. prosinca 2014. bili su u redovitoj ophodnji policijskim vozilom u Ulici Ante Starčevića u Zadru. Stigla je dojava o pucnjavi. Prizor je bio strašan. Na podu je u lokvi krvi ležao Marino Orlović (49). Miroslav i Tomislav došli su do majke Maje Musap Orlović, koja je u naručju držala desetomjesečnoga sinčića.

– Zapravo nitko od prisutnih nije primijetio da je dijete ranjeno. Svi su bili koncentrirani na ranjenoga muškarca i njemu pružali pomoć. Kad smo prišli bliže, vidjeli smo doslovno kako iz sljepoočnice curi krv, a i kost je virila van. Odmah nam je bilo jasno da je to prostrijelna rana glave - prisjeća se Tomislav. 

Kolega Miroslav dodaje kako je Hitna pomoć primila dojavu o samo jednoj ranjenoj osobi, zbog čega su na mjesto nesreće došli samo s jednim vozilom. U tom trenutku dvojica hrabrih policajaca morala su donijeti sudbonosnu odluku. 

- Radilo se o sekundama. Odlučili smo da nećemo čekati Hitnu, nego bebu prevesti policijskim vozilom u bolnicu. Tomislav je bebu uzeo iz majčina naručja, potrčali smo prema autu i imali samo jednu stvar u glavi – spasiti djetetov život - kažu nam dvojica odvažnih zadarskih policajaca. Miroslav je vozio, dok jer Tomislav bebu držao u naručju. 

- Dvaput sam mu davao umjetno disanje i masažu srca. Prvi puta kad smo došli na Bulevar osjetio sam kako su mu klonule ručice i glava. Nisam imao vremena razmišljati. Pet-šest udisaja usta na usta, isto toliko masaže srca. I onda je maleni samo zajecao i opet počeo disati - priča nam Tomislav, koji i sam ima dijete. Drugi puta bebu je oživljavao nekoliko desetaka metara prije ulaska u bolnički krug. Tamo su ih čekali liječnici i drugo medicinsko osoblje. Miroslav je tijekom jurnjave uspio radio-vezom dojaviti kolegama da u bolnici do njihova dolaska bude sve spremno za prihvat maloga pacijenta. 

Miroslav dodaje kako su im liječnici rekli da su učinili najbolje što su mogli. Da su čekali hitnu, tako malo dijete vjerojatno ne bi preživjelo. 

Maleni se uspio dobro oporaviti

Mališana su iz Zadra prebacili u Zagreb gdje su kirurzi u Klaićevoj uspjeli postići čudo. Nakon operacije, ispričali su nam liječnici, dječak se odlično oporavio i prilikom otpuštanja iz bolnice nije trpio nikakve posljedice. Metak je prošao ne oštetivši vitalne funkcije.