Heroji 2015.



Nela Rozić

Odrekla se svojih darova i pomogla psima iz azila

Sa svojim prijateljima Nela je skupila oko 3.500 kuna i tako osigurala hranu za neželjene ljubimce

OPŠIRNIJE

Riječanka Nela Rozić zamolila je prijatelje da umjesto skupih darova za njezin 18. rođendan novac daruju azilu za napuštene životinje. 

- Moji prijatelji odlučili su mi za rođendan skupiti po 200 kuna svatko i kupiti mi neki ‘brutalan’ poklon. To me ostavilo poprilično zamišljenom jer se smatram skromnom, nisam luda za markiranom robom i stoga nisam htjela da toliko troše na mene i kupuju poklon koji mi nije potreban. Tada mi je sinula ideja da taj novac doniramo u azil - ispričala je Nela Rozić, bivša učenica Srednje škole Andrije Ljudevita Adamića iz Rijeke. 

Ideju je predložila i svojim Facebook prijateljima. Osnovala je grupu za proslavu 18. rođendana. Odmah su reagirale njezine prijateljice Luisa Mudrić i Laura Rusoo, koje su bile jako ponosna na svoju najbolju prijateljicu. Sa svojim mamama puno su pomogle u ovoj akciji i transportu potrepština. S oduševljenjem su prijedlog ubrzo prihvatili i profesori te učenici škole i u svega nekoliko dana svi zajedno prikupili su čak 3500 kuna. Za taj iznos kupili su hranu za Drušvo za zaštitu životinja Rijeka - azil za pse. Najbolje prijateljice zatim su sa svojim roditeljima odnijele donacije u azil, družile se sa psima, podijelile im poslastice i uljepšale dan. 

- Jako sam ponosna na Nelu. Taj dan jedan je od onih koji su nam se urezali u sjećanje, ali i u srce. Koliko god se slika objavilo o azilu ili iskustava prepričavalo, to nije ni približno kako se osjećate kada dođete tamo. Ti psi su toliko puni ljubavi i dobrote. Neizmjerno su zahvalni i zaigrani. Divim se volonterima na njihovom radu, ali njima treba toplina doma - kazala je Luisa. 

- Djevojke su svojim trudom puno pomogle i danima su neudomljeni psići jeli hranu koju su im od srca donijele - zahvalno su rekli iz Društva za zaštitu životinja Rijeka. 

- Moja je ljubav prema životinjama, posebno psima, ogromna i rastužuje me kada vidim kako ih određeni ljudi tretiraju. Oni nisu ništa krivi, pružaju nam ljubav i samo ljubav, a ja im želim uzvratiti na isti način - rekla je Nela. 

Nela planira otvoriti azil

Nela trenutačno studira u Nizozemskoj. Životni san joj je nakon studija otvoriti azil za napuštene životinje u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Roditelji je podržavaju u tom naumu, a cilj je stvoriti sklonište “s pet zvjezdica” za najbolju skrb o psima.