Heroji 2016.



Barbara Novosel

Spasila život dječaku koji je imao napadaj na cesti

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

OPŠIRNIJE

Barbara je prisebno regirala i odmah pozvala Hitnu pomoć kako bi pomogli dječaku s epi napadom

Marko Rak (12) ležao je na cesti, tresao se i grčio. Barbara je dotrčala do njega i shvatila da nije priseban. Pokušala ga je dozvati, ali nije odgovarao... Jako sam se uplašila. Međutim, strah me nije zablokirao. Brzo sam izvadila mobitel i nazvala Hitnu pomoć. Rekli su mi da budem uz dječaka, da se smirim i da će oni doći za jednu minutu. Tako je i bilo - rekla je Barbara Novosel (12) iz Velike Gorice. 

Prije dolaska Hitne pomoći, u toj jednoj minuti, učinila je još dvije iznimno važne stvari. Nazvala je dječakove roditelje, budući da ga je poznavala iz škole i izviđača, a i susjedi su. Nakon toga je zaustavila prvi automobil koji je prošao. Iz njega je izašao muškarac kojeg je zamolila da joj pomogne Marka prenijeti u hlad jer je bilo jako vruće. Hitna je dječaka brzo odvezla u bolnicu. Ustanovili su da je imao epileptični napad. - Zbog svega što se dogodilo s Markom, zakasnila sam kući. Odmah sam se ispričala roditeljima koji su se zabrinuli za mene. Na kraju sam im objasnila zašto sam kasnila. Nisu mogli vjerovati da sam se tako dobro snašla. Bili su jako ponosni - u jednom je dahu rekla Barbara.

 Dodala je kako bi i danas jednako postupila u takvoj situaciji i ništa ne bi mijenjala jer misli da je dala sve od sebe. - Čim se oporavio i došao u školu, Marko mi se nasmiješio izdaleka. Potom mi je prišao, zahvalio mi i čestitao. Prijatelji su nam zapljeskali - ponosna je Barbara. Uvjerena je kako svoju zrelu reakciju duguje izviđačima u kojima je naučila brzo se snalaziti u svakoj situaciji, te što sve treba učiniti da se nekome pruži prva pomoć. Otkrila je da voli pomagati drugima te bi zato željela postati policajka. 

Uvjerena je da može stati na kraju svakom kriminalcu, nepravdi i popraviti ponašanje drugih ljudi. S obzirom na odlične ocjene Barbarina obitelj vjeruje da će jednog dana uspjeti upisati fakultet koji poželi. - Trenutačno najviše uživam putovati s izviđačima i s njima odlaziti na natjecanja. Nema ljepšeg nego boraviti u prirodi, a uz to se još nauče i brojne vještine koje ti mogu zatrebati kad se najmanje nadaš, baš kao meni - poručila je Barbara.

Najviše voli šetnje s Kajom

Barbara često šeće sa svojom kujicom Kajom, a upravo je s njom pošla u šetnju i tog dana kad je pomogla Marku. Njezinu hrabru i pribranu reakciju školski kolege nagradili su pljeskom, a Barbara, inače odlikašica, vjeruje da su joj pomogla iskustva izviđača.